Всеки удар по руски части с HIMARS се одобрява от САЩ!

0
2
haimars1
Източник : Дир.бг

От началото на конфликта в Украйна Русия e унищожила шест ракетни системи за залпов огън HIMARS, доставени на Киев от САЩ, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Освен това са унищожени и 33 гаубици M777 и пет пускови установки на противо корабната ракетна система „Харпун“.

В същото време представителят на главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната Вадим Скибицки отрече унищожаването на HIMARS в интервю за британския в. „Дейли Телеграф“. Според него в експлоатация са 16 такива системи. Според него HIMARS се издирват в Украйна от специалната група от руското ГРУ от подразделение 29155.

Тази информация е предоставена на Киев от британците. Великобритания и САЩ предоставят на Украйна цялото военно разузнавателно оборудване и информация. Както и „всякакъв вид информация в реално време, минута по минута“ (очевидно става дума за сателит). Руските агенти следят всички западни оръжия, които идват предимно през летището в Жешов, Полша. След това те предават информацията на агенти в Украйна, които насочват ударите с руските ракети „Калибър“. Руснаците „използват всички видове разузнаване: въздушно, космическо, сътрудници от украинската страна. Русия разполага с много информация“, смята Скибицки.

На въпроса как системите HIMARS могат да поразяват толкова точно руски цели, Скибицки отговаря, че „в този случай използваме информация в реално време“ – данни на западното разузнаване. Според него „американските военни не предоставят пряка информация за целите, за да не подкопаят аргумента, че не участват пряко във войната“.

Въпреки това Скибицки казва, че преди изстрелването на ракетите е имало консултации между служители на разузнаването на двете страни, което е позволило на Вашингтон да спре евентуални атаки, ако „не е бил доволен от планираната цел“.

На практика американците одобряват всеки удар с HIMARS по всяка отделна цел.

Същевременно британското разузнаване определи съобщенията за удар по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол в Деня на военноморския флот като „поредния провал на Черноморския флот в петмесечната война срещу Украйна, в резултат на която той загуби флагмана си – крайцера „Москва“ през април 2022 г.“. „След съобщенията, че парадите са били отменени, е малко вероятно Черноморският флот да може да провежда публични мероприятия на високо равнище успоредно с военните действия“, заяви британската разузнавателна агенция.