Времето за пробив на Путин в Украйна изтича! Новите оръжия от Запада, ще обърнат хода на войната!

0
162
orig[1]
Дир.бг

В продължение на месеци руската армия постига само ограничени печалби на бойното поле срещу украинските войски, които изпитват недостиг на оръжия и боеприпаси. Това представлява нарастващо предизвикателство за руския президента Владимир Путин, тъй като предимството на неговата армия започва да намалява, пише Bloomberg.

Опитът на Русия да отвори нов фронт в североизточния регион на Украйна, Харков, вече изглежда затънал, без да постигне целта на Путин за създаване на буферна зона по границата. Украйна твърди, че нанася „много големи загуби“ на руските войски в битките около град Волчанск.

Стратегията на Русия за изтощаване на украинските сили, е „много скъпа и кървава за самата руска армия“, каза Руслан Пухов, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии. „Това може да доведе до прекомерно изчерпване на силите от руска страна, което от своя страна дава шанс на украинците да контраатакуват.

Докато Русия засилва атаките на няколко точки по фронтовата линия, „имаме шансове да променим ситуацията в наша полза“, каза главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски в сряда в Telegram.

 

Путин настоява, че неговите военни цели са непроменени и че Русия ще се бие толкова дълго, колкото е необходимо, за да спечели в Украйна, независимо от нарастващите жертви във война, която е в трета година и не се вижда край. Украйна и нейните съюзници са изправени пред предизвикателството да поддържат съпротива във война, която до голяма степен е в задънена улица.

Докато украински официални лица вдигнаха тревога за заплахата от руски пробив по време на месеци на забавяне на доставките на оръжия от САЩ, войските на Киев предимно удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10-1 от нахлуващата армия на Москва. След като Конгресът на САЩ най-накрая одобри 61 милиарда долара финансиране през април, балансът на огневата мощ започна да се променя.

„Украйна беше в дълбока дупка поради забавянето“ в изпращането на американско оръжие „и те се измъкваха от тази дупка“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери във вторник на борда на Air Force One. „Видяхме ги да издържат на руското нападение“ и в ситуация, която се развива динамично „оръжията, пристигащи на бойното поле в мащаб и количество през последните няколко дни и седмици, направиха разлика“, каза той.

Страните от Европейския съюз също увеличават помощта и доставките на оръжия, за да подпомогнат Киев, въпреки че приятелското на Русия правителство на Унгария продължава да блокира милиарди евро за по-широка военна подкрепа.

Сега Путин също трябва да се бори с промяната в отношението на съюзниците на Украйна, като САЩ и Германия се присъединяват към нации, включително Обединеното кралство, като разрешават на Киев да използва техните оръжия, за да нанася удари по цели в граничните райони в Русия.
 Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък каза, че работи върху изпращането на коалиция от инструктори, които да обучават хиляди войници в Украйна, въпреки заплахите за ответни мерки от Москва.

Лидерите на Групата на седемте ще се срещнат следващата седмица в Италия, за да преценят плановете за отпускане на заеми на Украйна, използвайки неочаквани печалби от около 280 милиарда долара в замразени активи на руската централна банка.

 


ADS