Водещ специалист по палиативни грижи в Бургаска област стана част от екипа на хоспис „Света Анна“!

0
8
1657784663178621
Източник : Флагман

Д-р Паскова коментира и отношението на медицинския елит в областта към хосписа

Към високо квалифицирания екип на хоспис „Света Анна“ се присъедини специалистът по палиативни грижи д-р Костантина Паскова. С тази допълнителна и изключително важна медицинска експертиза супермодерният центърът в бургаското село Лъка, предназначен за възстановяване и грижа за възрастни хора, затваря кръга от необходимите на пациентите им професионални грижи.

Тук за състоянието на пациентите следят денонощно опитни сестри със стаж в реанимационни отделения, рехабилитатори, санитари и лекари от различни медицински направления.

„Клиничните пътеки са с ограничен период, след изтичането им, пациентите трябва да бъдат изписани от болниците, но състоянието им все още е далеч от подобрено. В такива случаи – след инсулти, инфаркти, травми и операции, грижата за болните в домашни условия е изключително трудна и често пъти добро възстановяване е почти невъзможно да се постигне. Тук е ролята на центровете за грижи и рехабилитация като хоспис „Света Анна“. За кратки срокове постигаме отлични резултати. Горди сме с всеки пациент, който пред очите ни се изправя отново на крака“, коментира д-р Паскова.

Пред Флагман.бг тя разясни и в какво се изразяват палиативните грижи и защо са изключително важни при след болничното лечение. Д-р Паскова коментира и отношението на медицинския елит в областта към хосписа. Тя определи центъра като „до скоро липсващото звено“ при провеждането на пълноценно и правилно възстановяване на пациентите.

 

Най-голямото ѝ постижение с пациент в тежко състояние, постъпил за възстановяване в хосписа, е случаят със 130-килограмив мъж в слединсултно състояние . „Преди три месеца приехме изключително корполентен (пълен) пациент след инсулт с множество съпътстващи заболявания, сред които диабет и нарушено функциониране на бъбреците.

За 90 дни успяхме да постигнем значителен напредък в състоянието му. Той вече говори и сам се придвижва, което за мен е огромен прогрес, особено, като се има предвид, че той не е бил приет веднага след изписването си от болница, а в по-късен етап, след известен период на престой у дома, където не е могъл да получи професионална помощ“, разказа специалистът по палиативни грижи.

„Имаме и доста хора настанени тук, не защото са в тежко състояние, а поради факта, че роднините им живеят в чужбина от много години. Техните семейства се свързаха с хосписа от Швейцария, Германия и дори Америка, за да се погрижим за роднините им тук. Когато дойдоха да видят условията, останаха очаровани, защото базата е без аналог – с големи просторни стаи и красива и спокойна природна среда. Така с комплексните грижи, хигиената и отличната база спечелихме доверието им“, коментира д-р Паскова.

Хоспис „Света Анна“ е с капацитет от 60 болнични легла, разположени в 37 стаи и два апартамента, с по 1 и 2 легла. Всички стаи са обезпечени със собствен санитарен възел. Сградата е оборудвана с асансьор, улесняващ самостоятелното придвижване или транспортирането на пациентите до различните етажи на хосписа. Повече информация и снимки на създадения по европейски стандарт хоспис вижте ТУК.