ГЕРБ не взеха мандата, Радев свиква консултации от утре!

0
4
768x4321 5
Източник : Нюз.бг

От втората по големите група в настоящото 47-о Народно събрание ГЕРБ-СДС отказа, както бяха обявили по-рано, да приемат втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Групата на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото й от Конституцията на Република България право за реализация на проучвателен мандат и съставяне на правителство в 47-то Народно събрание и няма да посочи министър-председател, който да получи мандата“, лаконична бе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Както повелява Конституцията, Радев връчи втория проучвателен мандат на втората по големина парламентарна сила. Макар от ГЕРБ нееднократно да обявиха, че ще върнат веднага мандата, от партията на Борисов изразиха добра воля да участват в консултациите, които държавният глава ще свика преди връчването на третия мандат, което трябва да се случи в 7-дневен срок.

 

Уважавам решението ви като политическа сила, която неведнъж потвърди това свое решение. Но в парламентарните републики парламентарно представените политическите партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство. Независимо дали са в управление или в опозиция, народните представители носят своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващата се криза“, коментира отказа на ГЕРБ да вземат мандата Румен Радев.

Президентът още утре свиква консултации с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат. „За да чуем как те виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в този парламент, около какви приоритети и програми могат да се обединят“, каза той.

Въпросът за властта, който е важен, не отменя отговорността пред обществеността и гражданитеБългарите очакват от властта решения и защита на националните интереси„, обяви държавният глава.

Началото на октомври е най-удачното време за провеждане на избори, ако консултациите не се увенчаят с успех въпреки усилията за сглобяване на управленска формула в текущия парламент, изрази вече позицията си президентът Радев.