В Русия бодрият тон се промени в тъжен, а рупорите не са на себе си!

0
468
simonian1
Тия вече не са на себе !си

По телевизионните канали, които доскоро бълваха единствено бойки военни маршове и патетични съобщения за големи руски победи в Украйна, вече се говори за отстъпление, неудачи и пораженчески настроения. Ентусиазираната увереност в близката победа отпреди година, е заменена от минорни настроения.

Депутатът от Държавната дума, заместник-председател на комисията по отбрана Алексей Журавльов отиде на фронта тази седмица.

Оттам той се включи в предаването на живо „60 минути“, където редовно се изявява като експерт. Вместо победоносни доклади и истории за смелостта на бойците, Журавльов този път говори за липсата на високоточни оръжия, за украинска контраофанзива и трудностите за нейното отразяване.

Според него руснаците нямат достатъчно дронове и оператори, които да ги управляват. Говори също, че са нужни още и още мобилизирани, които да запълват недостига на бойци, заради многото убити и ранени. В Русия никой не може да обвини Журавльов в липса на патриотизъм: той нарича американците „вонящи твари“, а украинците „копелета“.

Изглежда, че подобно поведение сега се смята в Русия за основен критерий за „любов към родината“.Почти всяка изява на експерти и журналисти за ситуацията на фронта се промъква страхът от поражение.

Той се подклажда и от постоянните съобщения за доставки на западни оръжия за Украйна. На публиката се разказва за докараните на фронта танкове, патрони и гаубици. Очакват се модерни самолети и ракетни установки. Ултра ефективните дронове, които украинската армия получи от Запада също подклаждат страха от провал на Кремълските уверения отпреди година, че всичко ще приключи за нула време.

Водещата на „Россия-1“ Олга Скабеева откровено заяви: „Не искам да развалям настроението на никого, но всички знаят, че в Киев практически няма прекъсвания на електричеството. Най-дългото прекъсване на тока продължи 10 часа. Това не работи. Може би нашето възмездие трябва да бъде малко по-ясно формулирано, за да разберем какво да очакваме“.

С изчезването на победоносната реторика пропагандистите не станаха „по-добри“.

Водещите пропагандисти Владимир Соловьов и Маргарита Симонян, наричани от някои СС (най-мракобесната структура на нацистите – б.р.) не спират да настояват за жестоки удари. В разговор с военния експерт Евгений Бужински преди дни те се развихрят да искат Русия ще използва ядрени ракети, които да причинят цунами на 500 метра височина, което да унищожи САЩ и Великобритания:

Бужински: Има такива средства като „Посейдон“…

Соловьов: Бих искал да видя как работи Посейдон!

И как работи „Сармат“!

Бужински: Да, бих искал да го видя и аз, разбира се! Цунами! Цунами! Всичко трябва да завърши с цунами от 300-500 метра…

Соловьов: Няма да има Великобритания…

Бужински: Да, и Америка също.

Соловьов: Кого ще целуне Макрон, ако Сунака (премиерът на Великобритания – б. р.) бъде изтрит?

Симонян: Отново Трюдо (премиерът на Канада. – б.р.)!

Соловьов: Вярно, Трюдо!

Пиесата се промени. Фарсът вече преминава в трагедия.

Източник: „Вот так“


ADS