US експерт: Нашите ядрени оръжия са като „Ферари“, а руските…!

0
0
Missiles1

САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Експертите очакват да започне нова надпревара в ядреното въоръжаване между страните, както по време на Студената война. Руският президент Владимир Путин поръча да се наблюдава създаването и разполагането на американските ракети със среден и малък обсег. Това е в отговор на съобщението на САЩ за разработването на нови ракети клас „земя-въздух“, съобщава американската телевизия Al-Hurra.
iskanderraketi1Договорът забраняваше използването на ракети с ядрени бойни глави с обхват от 500 до 5500 км. САЩ се оттеглиха от ядрения договор с Русия, сключен по време на Студената война, поради „неспазване на условията му от руска страна“. В момента американците се съсредоточават върху разработването на мобилни системи за неядрени крилати и балистични ракети с наземно базиране. Статистиката показва, че след Студената война броят на ядрените оръжия в света значително е намалял. И така, ако през 1986 г. е имало общо около 70 300 единици, то днес броят на ядрените оръжия е 13 890 единици. Русия има най-голям брой ядрени бойни глави в света. В момента руският ядрен потенциал се изчислява на 6500 ядрени заряда, а американският – на 1885, съобщиха от Федерацията на американските учени. На трето място в ядрената класация е Франция с 300 ядрени бойни глави. Китай разполага с 290, Великобритания – 215, Пакистан – 150, Индия – 140, Израел – 80, а Северна Корея – с 25 бойни глави.

Ядреното въоръжение включва не само междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, но и гравитационни бомби, които се пускат от изтребители. Гравитационните бомби се считат за първото ядрено оръжие в историята.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук