Урсула фон дер Лайен ще присъства на старта на интерконектора с Гърция!

0
10
gettyimages 1189353285 01
Източник : Нюз.бг

Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция. На събитието в София ще участват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

Между системната газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години, допълва БНР.interkonektor1

Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха осигурени по европейски програми, а 110 милиона евро са заем от Европейската инвестиционна банка. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа. Българо-гръцката газова връзка осигурява разнообразяване на маршрутите и на източниците на природен газ. Подчертава го и президентът Румен Радев:

„Тази връзка ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан. Променя решително енергийната карта на Европа“

Вчера стана ясно, че газовите оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия искат да пренасят допълнителни количества азерско синьо гориво за Европа, договорени между Европейския съюз и Азербайджан това лято.

Идеята ще бъде обсъдена с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще участва в церемонията в София по въвеждане в експлоатация на интерконектора. Той ще осигури достъп на България и до строящия се терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който дял има и страната ни, и през който Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa втечнен гaз oт CAЩ,Kaтap, Египет и Израел.

Резервиран капацитет там има Сърбия. Интерес за доставки на втечнен газ има и Република Северна Македония. Двете балкански държави, чиито президенти ще бъдат днес в София, могат да получават количествата синьо гориво в бъдеще и през българо-гръцката газова връзка.