Украйна потопи руски кораб с подкрепление за Змийския остров!

0
4
orig1 11
Нюз.бг

Украинските военноморски сили са унищожили руския кораб „Василий Бех“, който е доставял боеприпаси, оръжие и военнослужещи на Змийския остров, написа украинския ВМФ на страницата си във Facebook.

Според украинските военноморски сили на борда на влекача е имало зенитно-ракетна система „Тор“, но това не е попречило корабът да бъде потопен.

В Twitter и Telegram е публикувано видео, за което се твърди, че показва как руският влекач е ударен два пъти с ракети.

 

 

Украинските военноморски сили съобщават, че „Василий Бех“ е приет в състава на руския Черноморски флот през 2017 г. На сайта на Черноморския флот на Русия се казва, че това е спасителен влекач, а пълното му име е „Спасатель Василий Бех“.

 

 

При удара на украинските ВМС руския кораб са пострадали 70% от екипажа, съдбата на останалите е неизвестна, съобщи Оперативното командване „Юг“.

„По предварителни данни 70% от екипажа е пострадал, съдбата на останалите е неизвестна. Вражеските кораби се опитват да проведат операция по търсене и спасяване“, се казва в съобщението.

Според някои съобщения на борда на влекача е имало 33 души: 23 са били ранени, а 10 са изчезнали. По данни от открити източници екипажът на кораба е наброявал 26 души.

Руската страна все още не е коментирала по никакъв начин съобщението за унищожаването на кораба на Черноморския флот.

Генералният щаб на ВСУ твърди, че от началото на войната са унищожени 13 руски кораба и лодки. Руското министерство на отбраната не публикува и не коментира данни за жертвите. Най-известният случай на потъване на руски кораб е потопяването на крайцера „Москва“ на 13 април. Украинската страна твърди, че по флагмана на руския Черноморски флот е била изстреляна противокорабна ракета. Официалната версия на руското министерство на отбраната за потъването на кораба е пожар на борда.