Лавров пред БиБиСи : Ние не нахлухме в Украйна и не се срамуваме да покажем какви сме!

0
2
768x4321
Източник : Нюз.бг

В кулоарите на Икономическия форум в Санкт Петербург руският външен министър Сергей Лавров даде интервю на кореспондента на БиБиСи в Москва Стив Розенберг. Освен всичко друго, той отговори на въпрос за британските затворници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се ДНР и предположи, че ООН, докладвайки за предполагаеми престъпления на руските военни в Украйна, разчита на фалшификати.

Знаете ли, ние не нахлухме в Украйна. Обявихме специална военна операция, когато вече нямахме начин да обясним на Запада, че той се занимава с престъпни дейности, привличайки Украйна в НАТО„, каза Лавров.

По-рано руският президент Владимир Путин говори с подобна риторика повече от веднъж, обяснявайки решението си да започне въоръжена инвазия в Украйна на 24 февруари. По-специално на тази тема той посвети основната част от речта си на парада на победата на 9 май на Червения площад.

Според Путин в Украйна се разгръща военна инфраструктура, там пристигат „стотици чуждестранни съветници“ и опасността „нараства всеки ден“. „Русия даде превантивен отпор на агресията“, каза Путин, настоявайки, че това е „единственото правилно решение“, взето от „суверенна“ страна.

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Ходорковски: Киев отново е бомбардиран от потомците на някои от победителите, които станаха фашисти

Кореспондентът на BBC цитира думите на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет през май. Тя заяви, че в село Ягодное в Черниговска област руските военни са държали 360 души в продължение на 28 дни, включително 74 деца и петима хора с увреждания в мазето на училище без тоалетна и почти без вода, 10 възрастни хора са загинали. „Това ли е борбата срещу нацизма?“, пита  БиБиСи.

„Знаете, за съжаление, международни служители, включително Върховният комисар по правата на човека, включително – за мое голямо съжаление – генералният секретар на ООН и много други представители на ООН са обект на натиск от Запада. И много често те действат като рупор на фалшивите новини, които се разпространяват от Запад“, отговори Лавров.

„Значи се оказва, че Русия отново е бяла и пухкава?„, пита журналистът. „Не, Русия не е бяла и не е пухкава. Русия е това, което е. И не се срамуваме да се покажем такива, каквито сме„, отговори министърът.