Тежки дни за Москва : „Пресъхнаха“ доставките на вносен алкохол за Русия, запасите свършват!

0
5
7TgcLUyL3ZHgA9qVp2dBbI3uiIC1
Източник : Днес.бг

Повече от 100 дни след началото на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Русия клиентите на заведенията в Москва все още може да си поръчат вносен алкохол, но запасите вече се изчерпват, пише Ройтерс.

„Някои заведения се бяха запасили добре с вносен алкохол, когато всичко това започна, но доколкото зная, след 24 февруари няма нови поръчки за доставки, които са потвърдени“, споделя Александър Скрипкин, който управлява два бара в Москва.

„Алкохолът, който е произведен от чуждестранни компании, в момента е с между 20 и 50 процента по-скъп. А местните марки бира сега са с цени, които са малко по-ниски от тези, на които се продаваха вносните преди 24 февруари“, уточнява Скрипкин.
Много чуждестранни компании вече напуснаха Русия, а доставките по море намаляха рязко, което се отрази негативно на по-заможните руснаци, свикнали да консумират марков вносен алкохол.0000532607 article21

Тежко е положението с бирата!

„Съжалявам, това беше последната бутилка с чешка бира, която имаме“.

С тези думи се обърна сервитьор, цитиран от Ройтерс, към разочарован клиент на ресторант в центъра на руската столица, само месец след началото на войната и налагането на сериозни санкции срещу Русия.

„Крайно безрадостно е положението с бирата“, смята 36-годишният компютърен специалист Антон, който работи в Москва за държавна финансова организация.

„Не говоря само за „Пауланер“ (Paulaner), „Пилзнер Ъркуел“ (Pilsner Urquell) и другите приятни бири. Изобщо не съм сигурен, че няма да свърши и руската бира. Има проблеми не само с вноса на бира, но дори и на хмел“, добавя Антон.

И наистина… Още в началото на април от Съюза на руските пивовари обявиха, цитирани от вестник „Комерсант“ и от специализираното онлайн издание inside.beer, че местните производители на бира ще имат сериозни проблеми през лятото, когато запасите им от хмел свършат.

Руските пивовари са силно зависими от вноса на хмел и на други суровини, необходими за производството на бира.

„Най-сериозните проблеми са свързани с паричните трансфери към доставчиците в Европа и Америка, както и с нарушените вериги на доставки“, обясняват от Съюза на руските пивовари.

Големи производители на бира напуснаха Русия

В края на март „Карлсберг“ (Carlsberg) обяви, че напуска Русия, след като по-рано изтегляне от руския пазар обяви и „Хайнекен“ (Heineken).

За „Карлсберг“, западната пивоварна компания с най-големи експозиции в Русия, това означава значителни загуби. Концернът държеше дял от 27 процента от руския пазар чрез подразделението си „Балтика“ – най-големия производител на бира в Русия.

Руският пазар напуска и белгийската „ИнБев“ (InBev). Втората по големина пивоварна компания в Русия беше съвместно дружество на турската „Анадолу Ефес“ (Anadolu Efes) и „ИнБев“. В края на април белгийците обявиха, че водят „активни преговори” с турския си партньор, които да купи дела им, съобщи inside.beer.

Преди това от „ИнБев“ са поискали от „Анадолу Ефес“, която държи контролен дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марка „БУД“ (BUD) в Русия, информира ТАСС.

Спря транспортирането на вносен алкохол за Русия

Най-големите в света компании за превоз на товари по море, включително трите водещи – Ем Ес Си (MSC), Мерск (Maersk) и Си Ем Ей Си Джи Ем (CMA CGM), временно спряха превозите на товарни пратки за и от Русия. Страните от Европейския съюз, които граничат с Русия и Беларус, забраниха достъпа до своя територия на товарни превозни средства с руска и беларуска регистрация.

Така „пресъхнаха“ доставките на вносен алкохол за Русия, но най-нещастни са любителите на бирата.

„Вече няма „Гинес“ (Guinness) и няма да има, поне засега“, категоричен е барман в заведението в английски стил „Уайт Харт Пъб“ (White Hart Pub) в центъра на Москва, цитиран от Ройтерс.

Дали по-заможните руснаци ще се радват скоро на вносния алкохол, отговорът е – вероятно не, поне засега.
/БТА/