Сова Харис : ГЕРБ води с малко пред БСП! Трети са ДПС , а Патриотите…!

0
evroparlament

ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца и половина преди изборите за Евро парламент, сочи социологическо проучване на „Сова Харис“, проведено в периода 17-21 януари 2019 г. сред 985 български граждани.

На въпрос „За коя политическа сила ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 г.?“, 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% – ДПС. „Атака“ получава подкрепата на 1.7%, „Воля“ – 1.6%, ДСБ – 1.4%, СДС – 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и „Да, България“ (0.4%), сочат данните от проучването, което за първи път измерва евентуалното отделно явяване на Обединените патриоти на изборите.
4% от биха гласували за друга политическа сила, а 26.6% от анкетираните заявяват, че все още не са решили кого ще подкрепят на Евро вота.

Декларираната активност за гласуване (56%) съответства на поведението на избирателите при парламентарни избори. „Ако заявените в изследването нагласи се превърнат в реални гласове, тогава и ГЕРБ, и БСП ще получат по-голяма подкрепа от тази на изборите за български парламент. По-реалистично е да очакваме, че на предстоящите избори избирателната активност ще се ограничи до нивото на хората, които заявяват, че нямат колебания за своя избор и със сигурност ще гласуват“, отчита директорът на агенция „Сова Харис“ Васил Тончев.

По думите му третата системна партия у нас – ДПС, в момента стои най-стабилно. „Разпадането на единството на Патриотите открива възможност Движението безпроблемно отново да вземе позицията на балансьор. Задачата пред ръководството на партията изглежда сравнително лесна – да успее да активира традиционните си гласоподаватели. Европейската проблематика като че ли все още е твърде далечна за симпатизантите на ДПС и от мотивацията за участие в изборите ще зависи какъв ще бъде броят на Евро депутатите, излъчени от тази формация“, отбелязва още Тончев.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук