Социологът Добромир Живков : Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори”!

0
28
b62a3b9ff3b1a56b6f6bf01b62a1de15 XL1
Снимка 24новини.бг Източник : Фрогнюз.

”В последните дни ми изплува в съзнанието непрекъснато великият Алеко Константинов с ”Бай Ганьо прави избори”. Наблюдавайки страстите, които непрекъснато бликат от политическата ни среда, всъщност мисля, че сме доста по-близо до това да се върнем едни повече от 100 години назад”.
Това коментира Добромир Живков – управител на социологическа агенция ”Маркет Линкс”, във връзка със скандалите на партиите около промените в Изборния кодекс.
Определено има политически интереси, каза Живков. Трите партии, които подкрепят връщането на хартиената бюлетина, разчитат на това, че така ще увеличат резултата си, въпросът е как това ще стане, коментира той.

Според анализите профилът на избирателите през последните 4 вота не се е променил: „Няма отлив на по-възрастни хора, няма отлив на хора от малките населени места от въвеждането на машините. Една от основните тези – че съществена част от българските граждани са затруднени във вота си с машините – за мен стои неиздържан“.

Според социолога всичко това е част от подготовката за предстоящите местни избори:

„Знае се, че на местните избори възможностите за влияние и то не толкова чрез политически инструменти, а чрез други, бих ги нарекъл дори сенчести, са доста по-сериозни“.

Определено има сближаване между партиите, подкрепящи промените в Изборния кодекс, каза Добромир Живков, като визира партиите ГЕРБ, ДПС и БСП. Според него решаващо ще бъде поведението на БСП за първия мандат. „Макар че има чисто математическа възможност той да бъде осъществен дори с намаляване на кворума в залата“, добави той пред

„Тежкото противопоставяне, острата реторика в пленарна зала и в комисия между тези 3 партии и останалите, особено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, определено намалява шанса за успешни разговори за подкрепа от страна на БСП за втория мандат“, коментира Живков.

„Първият мандат изглежда със сериозни възможности. Вторият – с все по-малко. Третият – при не изключвана от мен тежка политическа срама в нашето ежедневие, може да бъде осъществен по някакъв начин“, добавя той.

Перспективата е избори през ранната пролет, каза социологът и добави, че при местните избори ще бъде ключът от политическото развитие в следващите години: „Няма друга формула понастоящем при това тежко политическо противопоставяне. Ние в момента сме в ситуация на много сериозна трансформация, обществена и политическа.

Това, което се случва понастоящем с невъзможността да бъде формирана изпълнителна власт, е пряк резултат от тази трансформация – смяна на модела на управление. Няма друга алтернатива, освен програмен кабинет с хоризонт до местните избори, където ще се получи отговорът на това доколко ГЕРБ ще успее да задържи доминиращата си роля в много широк мащаб“.