Словесен дуел Борисов-Радев за Алексей Навални и демокрацията!

0
boyko borisov 8 1280x959 1280x7311 1
Днес.дир.бг

Премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да вземе отношение по ареста на лидера на руската опозиция Алексей Навални, обсъждан по време на заседанието на Европейския съвет.

По време на поредната си инспекция тази сутрин – този път в Сливница, министър-председателят заяви:

„На Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Европейските депутати, а началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше Резолюцията на Европейския парламент за освобождаването на Навални и неговите хора“, заяви Борисов.

Премиерът бе категоричен, че не става въпрос за намеса във вътрешните работи на Руската федерация.

Става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, а на други места – не? Затова предлагам да чуем все пак какво президентът Радев мисли, защото и Европейският съвет, ЕП, и ЕК настояваме за незабавното освобождаване на Навални. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен„, допълни той.                                                                                                                                   Румен Радев :

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори“ Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев в отговор на призива на министър-председателя Бойко Борисов да изкаже позицията си относно задържането на руския опозиционер Алексей Навални.

По думите на държавния глава, премиерът сега се прави на радетел за демокрация.

„Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава“ други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“, допълва Румен Радев.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук