Ситуацията на украинско-руския фронт стана напечена!

0
271
avdeevka[1]

След превземането на Авдеевка настъпи леко затишие и прегрупиране. Руските войски влязоха в село Победа и водят боеве в подстъпите на Роботино и по-конкретно сблъсъци в югозападните улици.

Руснаците разполагат с между 200 000 и 250 000 души по дължината на фронта. Според данните с които разполагаме, групировката им в района на Роботино наброява около 60 000. Само за сравнение те превзеха Авдеевка с 40 000 армия. Може да се очаква настъпление в това направление.

През последните 2 месеца, нови 60 000 са подписали договор с руската армия и се насочват към зоната на сражение. Забелязва се и раздвижване по украинската граница с Беларус. Спец части на диктатора Лукашенко провеждат учения там. Дали за отвличане на вниманието и пренасочване на украински резерви, или с реално намерение да пресекат границата времето, ще покаже.

След забавянето на американска помощ, Зеленски обикаля Европа и подписва нови споразумения и търси повече подкрепа.

По всичко личи, че руснаците владеят инициативата и напредват бавно в няколко направления.

Какво е значението на падането на Авдеевка? Въпреки не голямата площ на това населено място, това беше най-добре укрепената крепост на украинците. Гарнизонът отбраняващ укрепленията бе с численост 35 000 до 40 000 души.

На практика бе считан за непревземаем и изтеглящите се украински войни тепърва, ще изграждат нови отбранителни позиции. Колко време, ще се прегрупират руснаците и накъде, ще се насочат от тук предстои да видим в близките дни и седмици.

Как се стигна до падането на Авдеевка? Причините са много и комплексни. Без да степенувам по важност, ще маркирам основните. Поради неразбирателството между републиканци и демократи, новата военна помощ за Украйна на практика е блокирана. Това дава изключително превъзходство на руснаците при артилерията и в небето.

Украинците буквално изчерпват запасите от боеприпаси. Не могат не само да нападат, но и да се отбраняват, което се видя и в пропуски на противовъздушната отбрана над Киев.                                                                                                                     Друг важен фактор е невъзможността за ротация на украински бойци. Поради изчерпване на резерва, на практика много мъже се бият от началото на войната без почивка или отпуск.

Елемент на изненада предизвиква и стар водопровод, или друг вид тръба, за която украинците или са забравили или не са знаели, а руснаците са открили с предполагаема помощ от местни жители.                                                                Така в хода на сраженията руски спец части се оказват зад тила на първите южни укрепления. Настъпва известна паника сред защитниците на града, а последвалите украински контра атаки не дават резултат и руснаците трайно се укрепват на юг, югозапад и на изток от Авдеевка.

Дни по-късно руските войски изненадващо бързо печелят терен и навлизат и овладяват североизточните улици на града. От тази позиция продължават към централните, северните и северозападни части на града, заплашвайки от пълно обкръжение останалите 10 000 украинци.

Новият главнокомандващ Сирски предприема последни отчаяни ходове като пренасочва войски от други фронтове. Руснаците откриват струпването на тези подкрепления в Селидов. Дали с дронове, или с предателство, извършват тежки бомбандировки, при които украинците губят много жива сила, която така и не стига до Авдеевка.

Най-елитните бойци от Азов, които попълваха личния си състав в украинската столица, също са изпратени за да отслабят руската хватка. Тук не е още ясно защо бригадата Азов отказва да влезе в тежки сражения, но започват да се укрепват западно от Авдеевка.

При окончателното осъзнаване, че Авдеевка е загубена и поради заплахата от пълно обкръжаване украинското командване разпорежда пълно изтегляне, макар и много закъсняло, довело до много убити и пленени при изтеглянето.

Ще продължим да следим какво се случва на фронта в Украйна, както и израело-палестинския конфликт и бунтовниците хути.                                                                                                                                                      Капитан.


ADS