Ще се разпадне ли групата на ИТН в парламента?

0
28
zx860y484 40301161
Източник : Днес.бг

Съществува реален риск още в първите дни на новия парламент сред депутатите на “Има такъв народ” да се появи разцепление и бързо да се обособят фракции в групата им. Това пише “Труд”, позовавайки се на водещи политически наблюдатели.

“Очаквам още при началото на 46-то Народно събрание в парламентарната група да се формират и фракции. Това ще бъде по-сериозният проблем на ИТН, защото ако сега напускат един-двама души партията, след като се структурира парламентарната група, допускам, че тя ще започне да се рои”, заяви пред “Труд” политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според анализатори процесът на люспене от ИТН ще предшества и бъдещ разпад на формацията, тъй като в структурно отношение тя е събрана главно в София и по места е изключително слаба. “Хората, които са ангажирани от отделните региони за партийната дейност по региони, не са много дисциплинирани. Затова няма да са изненада такъв тип явления”, коментираха пред “Труд” наблюдатели.

Те се позоваха и на знаковото напускане на ИТН преди часове от кмета на Мадара Неделчо Неделчев, който беше прокламиран от хората на Слави Трифонов като човек, който се бори месеци наред за провеждане на референдум за отделянето на Мадара от община Шумен. Неделчев беше чест гост в телевизията на Слави TV 7/8, но публично обяви, че днес ще напусне ИТН. “Време е за друго, но май ИТН няма да е носителят, а само запалката!”, написа Неделчев във фейсбук.

“ИТН вече получиха жълт картон, следващият ще е червен. Нямат право на повече грешки”, посочиха пред БНР експертите Първан Симеонов и Александър Христов.

„ИТН започна да “старее” бързо в краткия си политически живот и освен това Слави Трифонов няма харизмата на Царя, нито този авторитет – каза доц. Стойчо Стойчев.- ИТН малко наподобява НДСВ, но е по-скоро бледо нейно копие. Сензацията, която се опитват да направят, е само в тяхната телевизия и в техните глави. От ИТН “измутряха”, преди да са получили някакви осезаеми резултати. Нито победата им дава основание за такъв тип отношение, нито социалната ситуация.

Те се държат арогантно с партньорите си, с журналистите, със собствените си членове. Чисто организационно и кадрово партията има сериозен дефицит. Оттеглянето на кмета на Мадара Неделчо Неделчев от партията няма да е последното. За разпад още е трудно да се говори, но в ИТН ще има сериозни центробежни процеси. Забраната за преференциално гласуване, което всъщност е идеята за мажоритарната система, уличи ИТН. Самите те се опасяват, че хората, които са подредени в листите, няма да спазват партийната дисциплина, ако влязат в парламента“.