Ще ограничи ли Брекзит свободното движение между Е.С. и Англия?

0
london big ben
Източник : Фрогнюз.

Туризъм, служебни пътувания, висше образование: гражданите, които бяха свикнали да пътуват безпрепятствено от над 45 години между Великобритания и ЕС, ще трябва да се приспособят към новата реалност на Брекзит от 1 януари.                                                                                                                                                                        От тази дата британците в ЕС ще бъдат приемани като граждани на трета страна и повече няма да ползват свободата на движение, за да работят, да учат или да се пенсионират на територията на ЕС и на съдружните му държави (Норвегия, Исландия, Швейцария).

Великобритания от своя страна ще третира гражданите на ЕС като повечето „небританци“. С тази разлика, че лицата с доказано постоянно пребиваване в страната преди края на 2020 г. ще запазят правата си съгласно сключеното в края на 2019 г. споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. Обратното също е вярно за пребиваващите в ЕС британци.

Туристи

Британските туристи вероятно ще трябва да се въоръжат с търпение за процедурите за влизане в ЕС, макар и двете страни принципно да се разбраха за взаимно освобождаване от визи.

Може да им се наложи да доказват, че имат застраховка и разполагат с достатъчно финансови средства или с обратен билет.                                                            Престоят им в ЕС ще бъде ограничен до максимум от 90 дни в 180-дневен период.

Европейците пък ще могат да влизат на британска земя с обикновена лична карта до октомври 2021 г., след което ще трябва да представят паспорт. Разрешеният им престой ще е максимум шест месеца.

Служебни пътувания

Въпросът за граничния контрол при служебни пътувания е сред все още нерешените въпроси между европейци и британци.

При командировка или заплатена услуга може да се поиска виза и/или разрешение за работа съгласно действащото законодателство в съответната страна от ЕС.

От британска страна европейците може да бъдат третирани като граждани на т.нар. облагодетелствани страни, тоест да им трябва разрешително, за да работят, но не и за да присъстват на служебна среща или да участват в професионално обучение.

В същия ред на мисли гражданите на ЕС, които имат предложение за работа във Великобритания, ще трябва да докажат известно ниво на владеене на езика на Шекспир, като равнището на заплатата им ще се определя със закон.

Студенти

От януари европейските студенти ще трябва да представят виза за университетски престой над шест месеца във Великобритания. Те ще трябва и да плащат по-високи студентски такси – до четири пъти повече за медицина или някои престижни дипломи за докторска степен.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук