Седем часа мъки по магистрала „Тракия“ или прибиране от морето в делничен ден!

0
29
trakiq pribirane[1]
Фрогнюз.

Тръгваме от Бургас в 13:30 часа на 2 юли. Пристигаме в София около 20:00 часа. Междувременно не сме пътували особено по самата магистрала „Тракия“, за сметка на това сме се оказали в село Зетьово. А иначе морето ни е хубаво…

Пътуването до морето и от морето се оказва трудна задача. Тръгваме на 27 юни – посреща ни 10-километрова тапа на „Тракия“ при Траянови врата. Причината, която посочиха от ситуационния център на АПИ тогава – ремонтира се дясната лента след тунела.

.Тапата след Траянови врата в посока София – Бургас, 27 юли 2024 г.

На връщане пак има ремонт – тук тапата върви по-бързо. На пътуване към Бургас минаването през нея ни отне около час, в обратната посока – към София, се разминаваме само с 15 минути чакане.

Пътуването ни обаче продължава почти седем часа. Причината – катастрофа между два тира при Чирпан. Трафикът се отбива, минаваме през село Зетьово, след това по магистрала „Марица“ и така излизаме на „Тракия“. Радваме се, че все пак сме обикаляли 30-тина километра, не повече. След няколко минути пътуване по магистралата обаче отново отбиват движението. И така с още леки автомобили и цистерни се отправяме към други родни села като Оризово.

 

.

Кадър от с. Зетьово, 02.07.2024 г.

Преди първото отбиване на движението знаехме причината. Тук обаче сме в неведение, звъним на АПИ. Казват ни за катастрофата, второто отбиване обаче остава мистерия. „Органите на МВР регулират движението по своя преценка“, е цитат по спомен.

.
Кадър от катастрофата на „Тракия“, Facebook

Движим се по Републикански път III-565. „Тракия“ е тъй загадъчна и нежна – пада се от лявата ни страна, а ние нямаме и нямаме достъп до нея. Пъплим по пътя – през чакъл, камък и ЖП прелези, за да се окаже, че една бензиностанция е нашето спасения. Единствено фактът, че задната врата на бензиностанцията е отворена, ни спестява още 15-тина километра безцелно лутане. На бензиностанцията си говорим с други шофьори – „много кофти пътуване, може ли над шест часа да се влачим до София и то в туристически сезон“.

Двете отбивания от „Тракия“ ни костват около 2 часа. Излишно е да се казва колко натоварен става трафикът, след като в крайна сметка стъпваме на магистралата след тях. Именно след отбиванията ни пренасочват и в една лента заради ремонта на пътната настилка в другата лента.

.Ремонт на настилката в посока Бургас – София, 02.07.2024 г.

В същото време само преди седмица – на 23 юни, АПИ ни обещаваха да няма ремонти, които да затрудняват пътуването ни до морето това лято.

„Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала „Тракия“, всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето“, гласеше съобщението.


ADS