Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ пропадна окончателно В надпреварата остават „Еврохолд“ и „Индия пауър“!

0
гинка
Източник : Днес.бг

Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от компанията „Инерком“, пропадна окончателно. Преговорите между двете страни са прекратени, съобщиха за БНР от централата на чешкото дружество в Прага. Оттам са обясниха, че отказът е заради невъзможност на „Инерком“ да изпълни договора, подписан преди около година.
Компанията на Гинка Върбакова не успя да осигури финансиране на сделката, която се очакваше да бъде за около 360 млн. евро. Освен това Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК) не даде разрешение за придобиването. Така в надпреварата за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас остават „Еврохолд“ и „Индия пауър“, пише Investor.bg.
В искането си Върбакова настояваше пред КЗК да получи „безусловно” разрешeние за осъществяването на планираната концентрация, тъй като не се очаква тя да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и създаването на предприятие с господстващо положение.

При първото производство за концентрация антимонополната комисия реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

В началото на април стана ясно, че най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, в отправила обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

„Еврохолд“ участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук