Съветникът Бачийски продължава сам битката за Росенец!

0
186993657 1174193313002367 6672029411679252395 n1

Сагата с „Росенец“ – подробните устройствени планове, улиците, плажовете и сградите, все още не се очертава да завърши. Отмененото решение на общинския съвет в Бургас от лятото на миналата година е един от казусите, които се обжалват в съда.

На заседанието през април миналата година, общинският съвет взе решение в няколко точки за спорния район. В първата одобрява изменение на Подробния устройствен план, в който да се предвидят и улици. Във втората одобрява проектите на предварителни договори с частните собственици там, основно фирми, свързани с Доган, които ще дадат свои имоти, а ще получат общинския път, водещ до т. нар. сараи.54139231 3031 1

В третата се обявяват общинските имоти за частна общинска собственост, а в четвъртата се дава съгласие, след влизането в сила на плана, да бъдат одобрени окончателните договори.

На самата сесия единствен общ. съветник от СЕК и председател на групата съветници К. Бачийски се усети, че кмета Николов ги пуска по пързалката и би тревога за наглия „подарък на общ. земя, но глас в пустиня! Мнозинството от съветниците кротко полегнаха и пътя в Росенец отиде в ръцете на падишаха Доган!

Няколко месеца по-късно, след протестите в „Росенец“ и голямото плажуване, мнозинството в общинския съвет разбра, че му е опряло яйцето и  реши да отмени собственото си решение от април. И започнаха редица дела.

Едното е именно срещу отмяната на решението, което днес се гледа в Бургаския административен съд. Страни по него са въпросните фирми „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, които искат изменението на Подробния устройствен план да влезе в сила.

Така ще може да се реализират неговите изменения, посочи в съда адвоката на дружествата Радостина Овчарова, която отказа коментар след заседанието. Тя поиска и съдебно техническа експертиза, която съдът отказа.3e3d646079f966f2b8aa22cff552b6bb1

Адлллллллвокатът на общинския съвет посочи, че след като няма одобрен ПУП, то няма и причина делото да продължи и поиска прекратяването му. Според общинския съветник Константин Бачийски, който следи делото, има законова стъпка, която ще спре цялата сага, но от общинския съвет не желаят да я предприемат:

Ако общината поиска от съда да извърши инцидентен контрол за нищожност и съдът обяви порочното решение от април месец 2020, с която се дава единствената улица, отиваща към тая част на българското крайбрежие в частни ръце… Ако го обяви за нищожно, това означава, че абсолютно всички действия в последствие, са безпредметни. Всички дела ще бъдат прекратени и собствеността ще си остане отново публична общинска“, посочи Бачийски.

Дали това ще бъде поискано от страна на общинския съвет, ще разберем на следващото заседание по телото, което е на 28 юни.


- Реклама -