Румен Радев : Избиваха десетки хиляди, защото се наричаха българи-ето това е истински фашизъм!

0
71
rumen radev bgnes1
Източник : Нюз.бг

Румен Радев отвърна остро на критиките от Скопие след откриването на културен институт в Битоля на името на Иван Михайлов, известен още като Ванче. Докато за нас той е революционер и деец на националноосвободителното ни движение в Македония, за историците в югозападната ни съседка той е повече от спорна личност.

Опитите на политиците в Република Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификацията на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу гражданите на Република Северна Македония, които наистина желаят членство в Европейския съюз“, заяви пред журналисти днес Румен Радев по повод опитите от македонска страна да придаде фашистки статут на България в годините около Втората световна война.

Той направи и директна историческа препратка:

„Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.“

Според държавния глава в РСМ „се вихри антибългарска идеология, която съзнателно трови нашите отношения и пътя на страната към ЕС“.

Президентът Радев направи изявлението си преди да се включи в тържественото отбелязване на празника на столичния район „Оборище“. Очаква се той да отправи приветствие към гражданите и гостите на събитието. Заедно с него гост на събитието е и съпругата му Десислава Радева.