Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция!

0
istanbul glasuva
Снимка : Ройтерс Източник : Днес.бг

Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в крайна сметка убедително спечели и повторните избори за кмет на Истанбул, отбелязва ДПА.

Агенцията оценява резултатите като сериозен удар за могъщия турски президент и подчертава, че макар вчерашните избори да бяха местни, на тях се гледаше като на сериозен тест за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Повторното поражение за управляващите в Истанбул е изключително притеснително за президента и може да отслаби хватката му върху властта, смятана доскоро за желязна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, които смятат, че загубата за управляващите може да доведе до промени в правителството и някои корекции във външната политика на Турция.

При 99,37% преброени бюлетини: Екрем Имамоглу е новият кмет на Истанбул

Изненада на вчерашните избори бе фактът, че партията на Ердоган отстъпи дори в райони, смятани за нейни бастиони, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Официалните резултати още не са обявени, но при преброени 99,37 на сто от бюлетините е ясно, че изборите за кмет на Истанбул са спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия, за когото са гласували 54,03 на сто. Съперникът му от управляващата партия Бинали Йълдъръм получи подкрепата на 45,09 на сто от гласувалите. Той призна, че е изгубил и поздрави Имамоглу.

Кметското място на най-големия турски град вече беше спечелено от Имамоглу на 31 март, но управляващите заявиха, че е имало нарушения при гласуването, оспориха победата му и се стигна до повтаряне на изборите. Той ги спечели още по-убедително, отколкото през март, когато разликата между него и Йълдъръм беше около 14 000 гласа, а този път – 800 000 гласа.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук