Разнобой при патриотите за ветото на президента-сефте!

0
valeri i krasimir
Източник : Днес.бг

Партиите в Обединени патриоти отново се разминаха в позициите си за законодателството.

Причината този път е ветото на президента Румен Радев, който върна на парламента за ново обсъждане поправката в Закона за държавния бюджет, с която се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Искрен Веселинов от ВМРО обяви, че воеводите ще подкрепят ветото на президента.

Той съжали, че на Радев не му е стигнала смелостта да върне и едното левче субсидия.

„Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид“, заяви Веселинов.

Запитан дали позицията на ВМРО няма да доведе до напрежение между управляващите партньори, той отговори: „Никой от партньорите от ГЕРБ не се е съобрази с нашето мнение, което беше против тези текстове, така че не виждам защо ние трябва да се съобразяваме с тяхното“.

Според него с отварянето на вратата към свободно финансиране на партиите от стопански субекти политическите сили се превръщали в генератор на корупционен риск.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отсече, че неговите депутати няма да подкрепят ветото.

„Ако се приеме едно такова вето, партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин и остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии и на опозицията“, мотивира се той.

Според него никой няма да даде пари на малките партии, защото дават само на тези, които управляват, тъй като се страхува от санкции, репресии, отказ от обществени поръчки и концесии.

Симеонов смята, че Радев не е прав в твърдението си, че партиите ще станат зависими от бизнеса, защото в България няма такава практика.

„Тук бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелни и богати са хората, които управляват държавата, но е по-удобно да се насажда другата версия, че има тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата, за да могат да получават поръчки. Те в момента ги получават, защото си плащат. Публично известни са комисионните. Това е очевидно“, каза още Симеонов.

„Не мога да се сърдя на президента – той нито е бил в бизнеса, нито в политиката, той идва от авиацията и тези въпроси не са му добре познати. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети“, допълни той.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук