Разговорът между Джо Байдън и Си Цзипин разстрои тежко Путин. Защо?

0
56
putin strah41
Източник : Фрогнюз

Американскиян президент Джо Байден и китайският му колега Си Цзипин разговаряха 2 часа и десет минути по телефона вчера. Това е много време за хора, които са предварително супер подготвени по темите за обсъждане. От такива разговори често произтичат супер важни неща, дори за целия свят.

Това е третият разговор от намалото на годината между двамата големи в света. Третият – Владимир Путин изпаднал в големи тревоги от някои предположения за постигнати разбирателства между Пекин и Вашингтон. Дипломатически източници от Москва твърдят, че руския президент свикал най-важните си министри и съветници в Кремъл за спешно обсъждане на ситуацията.

Разбира се, един от основните проблеми, обсъден от Байдън и Цзипин е напрежението около Тайван. Путин отдавна разчита проблема да се превърне в конфликт. Това обаче не става, дори върви към дипломатическо разрешаване. Което хвърля руският диктатор в ужас.

Този ужас се утроява от изтекла информация, че Пекин осъжда руската агресия в Украйна. Според държавния глава на Поднебесната империя, който си играе огъня, ще се изгори. Изразът се отнася за американската защита на Тайван, но Владимир Владимирович е наясно, че китайците мислят същото и за агресията му в Украйна.

Освен това китайците са много пресметливи и се съобразяват единствено със своите интереси.

А те са очевидни. 35% от БВП на Китай са плод на икономическите отношения със САЩ. 27 на сто идват от обмена с Европа. За сравнение  Русия „дава“ едва от 1 до 2% от китайския БВП. Логично е да се предположи, че Китай няма да рискува 98 на сто от отношенията си със САЩ, Европа, Азия и останали свят, заради руските 2 процента. Дори е смешно да се коментира това съотношение, смятат наблюдатели. Доказателство в тази посока е, че от нова година до края на юни доставките на американски втечнен газ за Китай са се увеличили с 40 на сто.

Голямата новина след проведения двучасов разговор между президентите на САЩ и Китай е, че двамата са се разбрали в най-скоро време да се срещнат и да разговарят подробно за още по-сериозно сътрудничество и съвместни инициативи като най-мощни икономики в света.

Това няма как да не предизвика кошмари на Путин. Е те със сигурност ще се увеличават. Какво друго му остава, освен да търси утеха в някое от кучетата до него: това от Борисов или от  туркменския президент Гурбангули Бердимухамедов…

                                                                                             Пламен Станимиров