Разбраха се за въглищните централи!

0
90
IMG 4783 1 2048x1570[1]
Днес.бг

Провела се е среща между финансовия министър Асен Василев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която министърът на финансите е обещал въглищните централи да работят до 2038 година и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати. Това става ясно от думите на Борисов пред медиите.

Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркова, посочи още той.

Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии, предаде БНР.

„Надявам се на Министерски съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите“, каза още Борисов.

„Искам да призова правителството, в което работят стотици хора бързо да обяснят обществото, какво ще се случи на тези места, а не първо да слагат каруцата пред коня с фирмите“, допълни той.

Напрежението в управляваща коалиция по темата идва на фона на протести на миньори и енергетици, които блокира пътища из цялата страна. Причината са Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще се гледат днес в Министерския съвет.

Разчетите на премиера акад. Николай Денков са, че ако плановете не са приемат, България може да загуби 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост.

Те представляват документ, който трябва да разпише как ще се справим с последиците от затварянето на въглищните централи. Целта на затварянето е намаляването на емисиите на въглероден диоксид, което е ключова реформа, заложена в Плана.

                                                                                                                  ФрогНюз