Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка! Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече!

0
1
radev i zhurnalisti
Снимка : Георги Колев Източник : Днес.бг

„За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.
Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

„Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество“, посочи президентът.
Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

„Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият“, каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която „едно такова решение задушава точно преди местните избори“.

„Аз съм най-големият поддръжник на АМ „Хемус“, заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. „Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?“, попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

„България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение“, каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

„Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността“, изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук