Радев към Янев : Вместо с правителство депутатите се занимават с изборният кодекс!

0
37
radev yanev1
Източник : Дир.бг

След месец консултации не виждам резултат за правителство, бяха първите думи на президента, след като прие ръководството на най-малката парламентарна група в НС, тази на „Български възход“, на консултации за сформиране на кабинет цял месец след началото им. Радев посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс.

„Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс“, разкритикува партиите Румен Радев.

Бившият служебен премиер и бивш президентски секретар Стефан Янев се съгласи с мнението на държавния глава, че парламентарните партии не се занимават с важните за хората проблеми.

„Не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни лини, а зададохме тон на сътрудничество и диалог“, започна Янев.

„Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет, защото повтаряйки предизборната реторика, внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще решат някакви проблеми, проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени“, каза лидерът на „Български възход“. Той отчете, че вече има условия за диалог и все още „има надежда този диалог да даде резултат.“

„Водеща да бъде конструкцията на новото правителство, не името му, принципите и приоритетите му, и хоризонтът, до който ще действа това правителство“, обясни визията си Янев в отговор на президента.

Той се обяви за задължително подписване на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията и с ясни приоритети, ако се стигне до сформиране на правителство.

Според него е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или експерти. На въпрос на президента как вижда бъдещото правителство, Янев посочи, че въпросът за експертите е на следващ етап.