Радев към Кулеба : Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците!

0
50
0000527562 article21
Източник : Днес.бг

Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълно мащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат“. С тези думи започна обръщението си към българския президент украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

„Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси“, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. „Затова трябва да продължим със санкциите“, каза Кулеба.

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите – децата, да не се чувстват травмирани от тази война.

Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия“, каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

„Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия“, допълни украинският външен министър.

„Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани“, заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

„Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна“, каза още украинският първи дипломат.