Радан Кънев : ИТН е чалгата в политиката“! Избори есента е кошмарен сценарий!

0
4
orig1 8
Източник : Дир.бг

„Виновник за краха е този, който е напуснал коалцията, без солидни аргументи, очевидно той е виновник. Партия, която опита да разтури два парламента, сега опитва да разтури и трети“, коментира евродепутатът Радан Кънев по Нова нюз.

„Аргументът на Трифонов е фалшив, а използването му е позорно.Това е чалгата в политиката“, добави Кънев по повод причината за излизането от кабинета, която изтъкнаха от ИТН – нагласата на премиера да вдигне ветото пред еврочленството на Северна Македония.

„Най-грозното нещо, което може да се случи в българската политика, е злоупотребата с многовековната национална трагедия за политически сили“, каза Кънев.

„Провеждането на избори през есента, парламентарна криза през лятото – това е кошмарен сценарий“, смята Радан Кънев.

Той лансира идеята да се върви към скандинавски модел на кабинет на малцинството.

„Там винаги е кабинет на малцинството. Партията, която е спечелила изборите, с лидера си начело, договаря законодателната програма с опозицията“, лансира идеята си Кънев, но поясни, че „тук трябва да се появи едно ново ниво на култура и от управляващите, и от опозицията“.

„След като опозицията постигна целта си правителството да няма мнозинство, топката отива в тях. Те могат да свалят кабинета. Няма такава заявка до момента, но могат да го направят“, смята евродепутатът. „Според мен не смеят да управляват под никаква форма“, заключи евродепутатът от ЕНП.

 

Бившият лидер на ДСБ сравни политическата криза, която се насложила върху още няколко кризи, със ситуацията от първите две години от управлението на Иван Костов и СДС. Все пак тогава с Косовската криза и тежката инфлация било много по-тежко, отколкото сега, смята Кънев.