Путин към Запада : Вкарахте си автогол. Западът : Руската икономика бере душа!

0
60
745 425 putin rubli1
Източник : Фрогнюз

Руският президент Владимир Путин се похвали, че западните страни са си вкарали автогол, налагайки санкции на Русия. По думите му това е довело до „влошаване на икономиката на Запад“. Говорейки за състоянието на руската вътрешна икономика, Путин каза, че инфлацията се стабилизира и че търсенето на дребно в страната се е нормализирало, цитира руския президент агенция Ройтерс.

Припомняме, че западните държави наложиха тежки санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна. По-рано руският лидер Владимир Путин каза на висши държавни служители чрез видеовръзка, че Русия трябва да използва бюджета си за подкрепа на икономиката и ликвидността.

Истинското състояние на руската икономика обаче е плачевно и се срива надолу с всеки изминат ден. Инфлацията там е над 14%, а предвижданията са, че до есента ще достигне 30%.

Вече е готов шестият пакет от санкции срещу Русия, които Евросъюза ще насочи към банковия сектор и енергетиката. Особено внимание се отделя на Сбербанк, която държи 37% от банковия сектор в Русия.

Всеки момент в сила ще влезе ембаргото за нефт и нефтени продукти от Русия, което ще лиши Москва от милиарди приходи.
Много стоки изчезват от магазините, като захар, ориз, брашно и др. Ако те все пак могат да се намерят в Москва и още няколко града, то в провинцията това е много трудно, при това на жестоки цени.

10-15 на сто ще е спадът на руската икономика към края на годината, изчисляват експерти. Тя ще изпадне от първите 15 в света и ще продължи да се свива. Русия се задъхва да налива милиарди във военната промишленост, която да поддържа войските, изпратени да войват в Украйна.

Последните прогнози на руски експерти са, че за да се възстанови Русия от санкциите, ще са и нужни не по-малко от 15 години. Ако обче санкциите продължат повече от една година, този срок ще се увеличи, но нико не може да предвиди с колко.

Влезе в сила забраната за износ на руски въглища, а товарните превози от Русия и Беларус за Европа бяха спрени, без медицинските и лекарствени пратки.
На този фон хвалбите на Путин за стабилна руска икономика са нищо повече от пропаганда.