Протест на служителите в “Луфтханза” води до ново забавяне на полети!

0
221
163808513611
Източник : Фрогнюз

Наземният персонал на Deutsche Lufthansa (LHAG.DE) ще организира еднодневна стачка в сряда с искания за по-високи заплати. Служителите искат заплащане от 9.5%. Протестите ще доведат до поредни смущения в пътуванията по време на натоварения летен туристически сезон.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети и предизвикаха часове дълги опашки на големите летища, разочаровайки летовниците. Напускането на персонала в наземните звена на Lufthansa тази сряда ще доведе до допълнителни отменяния и закъснения, каза профсъюзът Verdi, тъй като включва работници с ключови работни места като поддръжка на самолети и преместване на самолети далеч от вратите за качване, за да могат да се насочат към пистите.

От „Луфтханза“ определиха стачката като „неразбираема“ и заявиха, че това ще бъде бреме както за пътниците, така и за персонала. Стачката ще засегне германските летища, включително Франкфурт, Дюселдорф и Берлин, и ще продължи от 3.45 сутринта до 6 сутринта в четвъртък.

Припомняме, че от профсъюза Verdi поискаха миналия месец увеличение на заплатите с 9,5%, или поне 350 евро повече на месец за 12 месеца, за около 20 000 работници, които според него са притиснати от инфлацията и са претоварени поради недостиг на персонал на летищата.

Lufthansa предложи увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс 2% увеличение от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията.

От Verdi отхвърлиха предложението и заявиха, че то е недостатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, която достигна 8,2% в Германия през юни.

Работниците „спешно се нуждаят от повече пари и имат нужда от облекчение – за себе си и за пътниците“, каза заместник-директорът на Verdi Кристин Беле в изявление в понеделник.

Досега Verdi и Lufthansa са провели два кръга преговори за заплатите. Трето е насрочено за 3 и 4 август.