Проста политическа математика : Ще събори ли вотът на недоверие кабинета „Петков“?

0
4
glasuvane ns bgnes2341
Източник : Фрогнюз

Рано тази сутрин ПГ на ГЕРБ-СДС изпълниха заканата си от снощи и внесоха вот на недоверие срещу правителството. Сега въпрос №1 е ще успее ли този вот на недоверие да събори кабинета „Петков“. Ето какво показва простата политическа математика:

Съвсем естествено депутатите на „Продължаваме Промяната“, които са 67 на брой, ще гласуват против този вот на недоверие.

Представители на парламентарната група на „Демократична България“, единствени от управляващата коалиция, изненадващо отидоха на консултации при ГЕРБ по повод внесения от партията на Бойко Борисов вот на недоверие към правителството. Това обаче съвсем не означава, че ДБ ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Това заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Съответно против добавяме още 16 народни представители, колкото е групата на „Демократична България“ в парламента.

Съдейки по думите на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски, че „вот на недоверие в тази ситуация е безотговорно“, правим предположение, че всички представители на левицата в парламента също няма да подкрепят искането на ГЕРБ. Това означава, че още 26 души ще застанат зад гърба на ПП.

Вероятно нечленуващите в парламентарни групи 5-ма народни представители, станали по-известни като отцепниците от „Има такъв народ“ също няма да подкрепят падане на кабинета. Все пак пред тях поставяме една голяма питанка, кой знае…

Простата политическа математика показва: 67 /ПП/ + 16/ДБ/ + 26 /БСП/ + 5 /независими/ = 114

Дотук добре, но…

Вносителите на вота на недоверие срещу правителството – ГЕРБ-СДС – наброяват 59 народни представители.

От изявления на представители на ДПС и „Възраждане“, които участваха в инициираните от партията на бившия премиер Бойко Борисов консултации, стана ясно, че и двете парламентарни групи ще подкрепят вота на недоверие. ДПС разполага с 34 народни представители, а „Възраждане“ – с 13.

Въпросът допреди минути бе как ще постъпят от „Има такъв народ“. Този въпрос получи своя отговор след разговора на партията на Слави Трифонов с партията на Бойко Борисов.

„Ние излязохме от коалицията, нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет“, отсече съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов.

Така 20 гласа от „Има такъв народ“ се забиват остро в гърба на доскорошния им коалиционен партньор „Продължаваме Промяната“.

Простата политическа математика показва: 59 /ГЕРБ/ + 13 /„Възраждане“/ + 20 /ИТН/ + ДПС /34/ = 126

Според Конституцията на Република България, за да се приеме със „За“ вотът на недоверие трябва да са гласували повече от половината от народните представители. Така към днешна дата изглежда съвсем постижимо вотът на недоверие, внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС, да събори правителството. Дори представители на управляващата коалиция признават – риск има.

Разбира се, това са само сметки, проста политическа математика. По правилник обсъждането на вот на недоверие в пленарната зала трябва да бъде гласувано най-късно до 7 дни.

                                                                                                  Веселка Иванова