Проф. Витанов към народа относно „Омикрон“ щама : Спокойно, този филм сме го гледали!

0
27
orig1 3
Източник : Днес.бг

Много предварително се наплашихме от този „Омикрон“ вариант. По-спокойно, народе! Това каза за NOVA математикът проф. Николай Витанов.

Той заяви, че трябва да сложим граница до Никулден и условието е да не пуснем щама до тогава. Така няма да имаме големи проблеми с мутанта до Нова година, а догодина – ще видим.

„Идеята е, че не трябва да се регистрира случай. Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия“, каза математикът.

Той добави, че ни очаква пета вълна.

„Базовото репродуктивно число към момента е под 1, заразата много бавно си свива обхвата. Ако дойде „Омикрон“, то ще скочи над 1. Ние смятаме, че рекордът ни е 1.97 – при вълната преди година. При „Омикрон“ мутанта обаче може да стигнем над 2.5 съвсем в началото и зависи от базата, в която тръгва. Това обаче са далечни сценарии“, каза проф. Витанов.

„До Нова година броят активни случаи ще падне под 100 хиляди, но няма да падне под 70-80. А знаете ли колко беше бройката, когато почна четвъртата вълна – 7 хиляди“, заяви той.

Математикът стана и се поклони и добави: „21 месеца работя с хората на първа линия и винаги като съм по телевизията ставам, за да им се поклоня“.

„30 хил. жертви до края на тази година – това е едно ориентировъчно число“, заключи проф. Витанов.