Преговорите за коалиционен кабинет започнаха!

0
25
0000511537 article21
Източник : Днес.бг

„Продължаваме промяната“, която спечели парламентарните избори, започна днес експертни разговори по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение за бъдещ кабинет. Те ще продължат до събота – 27 ноември.

На дискусиите ще присъстват по трима експерти само от четирите формации „Продължаваме Промяната“, БСП, ИТН и ДБ. Общо 18 са темите, които ще бъдат на масата на преговорите.

Първите две теми, по които дискусиите започнаха и се провеждат паралелно, са енергетика и икономика.

Огромна част от точките са общи и веднага могат да залегнат в общата програма, каза в дискусията по икономика съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Няма значение кой каквои места има в парламента, всички ще имаме едно и също време в дискусията, каза Петков. По думите му целта е създаване на работещо правителство, с което България да се гордее и в което да няма „наши и ваши хора“.

Срещата на тема енергетика започна с минута в памет на жертвите в катастрофата на пътнически автобус с македонска регистрация, който се запали на автомагистрала „Струма“ и 46 души загинаха.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ предложи да се чуят всички виждания на експертите в сектора.

„Целта е България да има максимално независима енергийна база – т.е. с български енергоизточници“, изтъкна Василев. По думите му тази енергийна база трябва да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик. Третият принцип е тази енергийна база да дойде на възможно най-ниска цена.