Правителството одобри парите за изтребителите F-16!

0
ministerski savet
снимка:Министерски съвет Източник : Днес.бг

Правителството одобри парите за изтребителите F-16 на извънредно заседание, на което беше гласувана промяната в бюджета. Законопроектът беше изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените ни сили. С друго решение кабинетът предлага за ратификация от парламента четирите договора за доставка на машините и оборудването.

Договорите за закупуване на осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ бяха подписани в четвъртък от военния министър Красимир Каракачанов. 1.256 млрд. долара е общата сума за самолетите и въоръжението за тях, които се очаква да бъдат доставени поетапно до 2023 г.

С днешното решение кабинетът предлага на парламента да одобри разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. да се увеличат с 2,1 млрд. лева.

Същевременно се предлага предвидени 271 млн. лв. за други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Така дефицитът в хазната ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар и заяви лаконично, че военният Красимир Каракачанов ще обясни каквото е нужно.

От страна на МО зам.-министър Атанас Запрянов уточни, че няма промяна в четирите договора, които правителството предлага за ратификация от парламента.

На въпрос кои други проекти за модернизация на армията се отлагат с днешното решение, от думите на Запрянов стана ясно, че това са проектите за доставка на два кораба за ВМС и за бронирани машини за Сухопътните войски.

Ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащането от 1 януари 2020 г., уточни Запрянов. Той изрази надежда договор за корабите да бъде сключен до края на годината, защото проектът бил в много напреднала фаза. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификациите и изискванията, допълни зам.-министърът.

Така последна дума за покупката имат депутатите.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук