ПП : Износът на руски петрол от „Лукойл“ нарушава условията на дерогацията!!

0
247
orig1 8
Източник : Фрогнюз

Отмяната на забраната за износ на руски петрол от „Лукойл“ нарушава условията на дерогацията, договорена от „Продължаваме промяната“ с Европейската комисия.

Това заявяват в своя позиция от партията по повод обявеното вчера решение руската компания да премести цялата си икономическа дейност у нас и да плаща данъците си тук, както и нефтопродуктите да бъдат изнасяни.

От ПП приветстват преместването на производството на „Лукойл“ на българска територия, но настояват да бъде спрян износът на нефтопродукти, които произвежда рафинерията в Бургас.

„Обявената на пресконференция на служебния кабинет и компанията „Лукойл“ позиция от 21 ноември изпълнява част от предложения от „Продължаваме промяната“ Проект на решение, което ще доведе до реално намаляване на цените на горивата у нас.

Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на „Лукойл“ в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването“, посочват от ПП в позицията си.

„Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт“. На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК“, казват още от партията.

И припомнят, че преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави“.

„На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар!

Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5-и декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. Настояваме нашият Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от нашите четири точки“, искат още от „Промяната“.