Поздравления Владимир Владимирович за ареста! Това е само първата крачка. Поздрави от Омар ал Башир!

0
322
putin arest11
Източник : Фрогнюз

Издадената заповед от 17 март на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Владимир Путин предизвика бурни реакции най-вече в Русия и Украйна, но също и в много други страни.

Бизнесменът Михаил Ходорковски, бивш приятел на руския президент, който лежа 10 години в затвора, написа в Туитър: Поздравления Владимир Владимирович за задочния арест! Това е само първата крачка по един дълъг път.

Решенията на съдът в Хага имат сила в 123 държави. Путин, колкото и да е самоуверен, ще трябва да ги избягва…

За 20 години, откакто съществува съдът в Хага, той е издал само три заповеди за арест на държавни глави. Путин е четвъртият случай. Досега за извършени военни престъпления и геноцид са обявени за задържане Омар ал Башир, президент на Судан през 2009 г.

Ръководителят на Либия полк. Муамар Кадафи попада в списъка през 2011 г. Той обаче е убит и заповедта е свалена.

Третият е Лоран Гбагбо, който беше обвинен в престъпления срещу човечеството при потушаването на антиправителствените протести в Кот д’Ивоар. Той е арестуван и изправен пред съда, но през 2019 г. е оправдан. Това съобщава изданието „Медуза“.

„Самото присъствие на Путин в този списък олицетворява престъпния му режим, нападнал суверенна държава и продължаващ да воюва срещу нея, – категоричен е експертът Джим Гилбърт. Той сигурно няма да бъде задържан, но вече на вратата му е залепена заповедта, която бележи извършени престъпления. Криминален престъпник може да си смени самоличността, да си направи пластични операции и с нов паспорт да се укрие някъде, но президентът на Русия няма такава „привилегия“, категоричен е Гилбърт. Вече е белязан“.

„Международният наказателен съд издаде ордер за арест на Владимир Путин. Няма нужда да обясняваме къде трябва да се използва този документ“, написа на свой ред Дмитрий Медведев и придружи съобщението с изображение на тоалетна хартия.

.
Фото: пресс-служба Президента РФ…

Разбира се говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и гласът на Външно министерство Мария Захарова нарекоха решението на съда в Хага неприемливо, политическо, взето под натиск от САЩ, абсурдно и репресивно. Изтъкнаха също, че Мария Лвова-Белова, комисар по правата на дедето, която също има заповед за арест по обвинения, че организира насилствено екстрадиция на украински деца в Русия, всъщност е много грижовен човек, който бил загрижен за „превъзпитанието“ на тези деца…

„Мисля, че тези, които смятат, че е нашето решение е невъзможно, не познават историята, защото военнопрестъпници като Милошевич, Караджич, бившият президент Чарлз Тейлър, бившият министър-председател Жан Камбанда от Руанда… всички те бяха силни, влиятелни хора и въпреки това се озоваха в съдебната зала и делата им бяха разгледани от независими съдии.

И това дава основание да се надяваме, че законът може да възтържествува и по отношение на Путин. Мисля, че посланието трябва да се състои в това, че основните принципи на хуманността са задължителни за всички и никой не трябва да чувства, че има ненаказана свобода на действие – военни престъпления и престъпления срещу човечеството.“ Думи на Карим Хан, председател на съда в Хага.