Политическият опит на Нинова може да помогне за съставяне на кабинет!

0
81
orig1 17
Източник : Дир.бг

Започнаха разговорите за правителство в третия мандат на БСП с парламентарната група на „Демократична България“.

„Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесно, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. Декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим правителство и парламент, който да работи и да приеме необходимото законодателство.

ИТН приемат програмата, написана от нас“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Допълненията в програмата на ИТН са добри, поясни Нинова. Тя отново подчерта, че на първия тур от консултациите ще говорят за политики и програмата, а на втория тур за структура и състав на Министерския съвет и номинация за премиер, който трябва да бъде от Продължаваме промяната.

Мнението на ПП е, че ще се произнесат по този въпрос, едва след като сме сигурни, че сме осигурили съгласие по програмата, но мисля, че в общи линии такова съгласие има, така че другата седмица ще пристъпим към втория кръг на преговори, каза Нинова.

„Разглеждаме третия мандат като колективен“, допълни Христо Иванов.

За нас е важно и бих искал да изкажа нашето удовлетворение от важния подход да разглеждаме третия мандат като колективен мандат. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на „Продължаваме промяната“, каза от своя страна Христо Иванов.

„Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това“, категоричен бе Атанас Атанасов.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

По-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви:

В крайна сметка не може осем месеца, след като сме получили доверието на хората да управляваме, да кажем – не се справяме. Така съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов аргументира мнението си, че страната трябва да има управление. Пред журналисти