Плащаш – оцеляваш : Рублата се срива, корупцията расте! „Раняване“ на фронта в Украйна стигна 100 000 долара!!!

0
67
voinik5[1]
Фрогнюз.

През изминалата седмица американският долар отбеляза нов ръст спрямо руската рубла. На Московската борса курсът на долара надхвърли 94 рубли. Това се случи за първи път от 30 октомври 2023 г. Премина се дори границата от 100 рубли. Централната банка вече отбеляза повишено търсене на долари и евро през последните седмици. Това съобщава финансовият сайт 63.ru.

Ако през февруари руснаците са купили валута за 103,2 милиарда рубли, то през март – вече за 155,5 милиарда, посочва Централната банка на Руската федерация в своя „Преглед на рисковете на финансовите пазари“.

Натискът върху рублата се увеличава, след като доларът надхвърли нивото от 93,30 рубли.                                                                                                              Петролът от една страна е притиснат от укрепването на долара, а от друга е подкрепен от влошаващата се ситуация в Близкия изток, което увеличава риска от прекъсване на доставките на петрол. За петрола очаквам цените да продължат да се повишават до $97,50.

Психологическата граница от 100 рубли за долар стана фарватер за цената. Последвало е двукратно увеличение на лихвите в момента – от 7,5% на 16%, което е допълнителен ущърб за рублата, смята Калманович. Важно е да се разбере, че този инструментариум на Централната банка е опит за забавен ефект за ограничаване на девалвацията.

Ако валутният контрол над износителите не бъде разширен и Централната банка започне да намалява основния процент през втората половина на годината, тогава натискът върху рублата ще се увеличи. Александър Потавин, анализатор във финансова група Финам смята, че отрицателен фактор може да бъде и закупуването на чуждестранна валута от руснаците преди летния ваканционен сезон.

Скоро рублата ще отслабне още и обменния курс може да се вдигне до 98-102 рубли за долар, прогнозира Александър Потавин. Реално на черния пазар долара се купува срещу 110-130 рубли.

Александър Шнайдерман, ръководител на отдела за продажби в Alfa-Forex обаче предрича, че доларът и китайският юан ще поскъпнат още спрямо рублата.

Юанът вече се продава за 13–13,2 рубли, а доскоро беше 11,5-12 рубли. Споменатите промени в курса на рублата отварят широко вратата на корупцията, защото се увеличават незаконните спекулативни сделки. Укриват се данни за реализирани продажби, заобикаляйки санкциите срещу Русия. Не е ясно къде отиват реализираните печалби в долари и евро. Съмненията са, че немалка част от подобни афери се случват в средите на военните, където е трудно да се следи движението на техника, боеприпаси и оръжия – в каква посока отиват, вместо на фронта в Украйна. Чужди източници и медийни разследвания вече много пъти засякоха руско въоръжение в терористични структури в Близкия изток и африкански държави, където действат руски частни военни формирования.

Милиони долари се изплащат под формата на подкупи за освобождаване от военна служба, а ако вече си в армията за не изпращане на предната линия на фронта, където жертвите са катастрофални. Това разкрива сайтът verstka.media. Медията публикува и таблица с цените на различните „услуги“. До 100 000 долара ( един милион рубли) достига медицински документ за раняване.

„Услугите“ се извършват срещу заплащане предимно в долари или в евро. Това води до разцвет на черната борса на западна валута.


ADS