Планетата полудя: Във Великобритания жегата стигна 41 градуса, в Сахара е 24!

0
4
london21
Източник : Фрогнюз

Гореща вълна удари Великобритания. Метеоролозите на Острова очакват температурите през следващите дни да достигнат до рекордните 41 градуса по Целзий, съобщи НТВ.

Властите обявиха червен код за опасно време в повечето региони в страната – от Йорк до Манчестър и Лондон. Температурата в столицата се покачи драстично, като през следващите дни прогнозите показват, че Лондон ще бъде регистриран като по-горещо място дори от Западна Сахара, Бахамите и Карибските острови. Правителството заяви, че училищата във Великобритания ще затворят по-рано от предвиденото, променен е графикът на градския транспорт и са въведени нови ограничения за скоростта по пътищата.

След заседанието на Комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“ бе обявено, че службите на Бърза помощ ще бъдат поставени в повишена готовност. През изминалите дни бяха регистрирани по около 7000 обаждания дневно за проблеми, свързани с времето. Очакванията са днес и утре те да достигнат около 8000.

Днес температурата в Сахара е от 24 до 28 градуса в различните часове на деня. През нощта е паднала до под 18 градуса, съобщава world-weather.by.

Поради глобалното затопляне в следващите 30 г. с 30% ще се увеличи засушаването и опасността от горски пожари. Всичко се случва с невероятно бързи темпове. Прогнози, правени за 2050 г., се случват в момента. Учените са истински изненадани от теповете на промени.

Най-високата температура в България е измерена в Садово – +45,2 градуса
Най-горещото място в България, откакто се правят официални измервания на температурата, е било тогавашното село (сега град Садово) през лятото на 1916 година. Тогава в населеното място, разположено в Тракийската низина, на 18 километра източно от Пловдив, са отчетени изпепеляващите 45,2 градуса по Целзий.

Както е известно в метеорологията температурата на въздуха се измерва “на сянка”. На практика това се осигурява с т.н. радиационна защита от пряка слънчева радиация.

Ако температурата „на сянка“ е 36 градуса, то на слънце е с около 6-8 градуса нагоре, т.е. 42-44 градуса. В автомобил без климатик при външна температура 36 градуса, вътре ще е „сауна“ от поне 50 градуса. Затова е много опасно да се возят малки деца в коли в много горещо време.

СЪВЕТИ НА ЛЕКАРЯ: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си – носете светли и широки дрехи, както и шапки. И запомнете: най-полезна в жегите е негазираната вода. Пийте на воля, може и над 2 литра на ден.