ИТН вече подкрепят проекта за КПКОНПИ! Готови са и за кабинет!

0
5
orig1 13
Източник : Дир.бг

В „Има такъв народ“ са с нагласата, че все още е възможно сформирането на кабинет в рамките на това Народно събрание. От партията предполагат, че президентът ще го връчи на „Демократична България“. А като приемливи кандидатури за премиер посочват Никола Минчев и Даниел Лорер.

„Ако наистина сме отговорни политици, трябва да вървим към нов кабинет. Би трябвало да видим, че хората ни вкараха във властта с много надежда и очаквания, че хората не искат избори, че в очите им има много отчаяние и гняв. Вярвам все още в новия кабинет!“, коментира депутатът от ИТН Ива Митева пред Нова телевизия.

Според нея ДБ „може най-много да обедини колегите от ПП, в същото време успява да говори добре и с БСП. В този момент е много важно да намерим този обединител между нас“, каза Митева.

Тя заяви, че от ИТН полагат усилия „да изоставят емоциите“ и да бъдат по-диалогични, в името на това да има коалиция. „Опитваме се да преценим ситуацията по-трезво, да оставим емоциите, разумът да излезе на преден план, да преценим риска и да преценим какви ще са последиците“, каза тя и допълни, че от партията не биха искали да работят с отцепилите се от ИТН депутати в една евентуална нова четворна коалиция.

Премиерски и министерски постове все още не са обсъждани, но Митева също изрази съгласие, че премиерът трябва да бъде излъчен пт „Продължаваме Промяната“. „Трябва да бъде личност, която е балансирана, която ще обедини парламентарните групи, личност, която има опит, личност, която може да разговаря с всички“, така опса бъдещият премиер Ива Митева.

Като такива тя вижда Никола Минчев и Даниел Лорер. „Минчев може би ще бъде едно от имената на масата, но може би ще има и други имена. Името на Лорер също не е за подценяване Мисля, че той има по-големите опит и знания. Но колкото повече имена има на масата, толкова по-добре за страната ни“, каза депутатът от ИТН.

На въпрос дали ИТН ще подкрепи закона за КПКОНПИ, Митева категорично заяви, че те имат „сериозно отношение към борбата с корупцията“.

„Законът за корупцията е закон писан на коляно, писан за няколко часа, закон който показва как не се прави законодателство. Ние ще подкрепим този закон“ каза тя и допълни: „Но ще трябва да седнем и да го преработим, защото там има много проблеми.