Пет десни партии призоваха депутатите да не приемат промените в НК!

0
167
deputati

Прокуратурата получава неограничена възможност за намеса в стопанския оборот и за груба репресия на бизнеса с промените с промените в Наказателния кодекс. Това е позицията на пет десни партии – ПП ”Демократи за силна България”, ПП ”Движение Да България”, ПП ”Зелените”, ПП ”ДЕОС” и ПП ” БЗНС”, съобщава Фрогнюз.
Промените бяха приети на първо четене от Комисията по правни въпроси на 44-то Народно събрание. Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е внесен от Министерския съвет, беше гласуван на 14 март 2018 г.

„За пореден път, законотворците създадоха предпоставки за произвол на властимащите, вместо да изработят правни норми, които да уреждат адекватно и устойчиво реални проблеми в обществените отношения. Казано по друг начин – предвижданите промени, тяхната философия, ще доведат до риск с предвидими последици – търговските отношения да попаднат в „черната дупка“ на българското правораздаване, каквато е нереформираната прокуратура“, пишат в позицията си от партиите.
Десните партии припомнят мотивите към Законопроекта, според които целта е: „изменения, свързани със законодателната рамка за така наречените „корупционни престъпления“. Според тях се създават предпоставки наказателноправните норми да се прилагат симетрично както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор.
Според политиците с промените в НК всяко всяко неизпълнено договорно задължение може да бъде третирано като престъпление.
„Това води до недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Заличава се границата между наказателна отговорност и гражданскоправната, административната и дисцпилинарната отговорност. Предвижда се недопустимо смесване на стандартите за правна уредба на дейността на частния и на публичния сектор“, предупреждават от ПП „Демократи за силна България“, ПП „Движение Да България“, ПП „Зелените“, ПП „ДЕОС“ и ПП “ БЗНС“.
Според тях, вносителите се опитват да се оправдаят с Анализа на европейски прокурори за структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България от края на 2016 г. Никоя препоръка не може да бъде тълкувана и използвана като повод за погазване на основни свободи в нарушение на Хартата на основните права на Европейския съюз.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук