Първи коментари на новите депутати в кулоарите на Народното събрание!

0
11
0000492809 article21
Снимка : Димитър Кьосемарлиев. Днес.бг

Не закъсняха първите коментари на новите народни представители, след като официално положиха клетва. Ето какво казаха някои от тях в кулоарите на Народното събрание:

Според председателя на Народното събрание Ива Митева този парламент няма да е по-лек от другия. „До момента, в който има кабинет и се осъществи мандата, ще бъде напрегнато. Осъзнавам, че дотогава предизборните страсти ще продължават“, каза тя пред журналисти.

„Иска ми се в 46-ия парламент да започне да се прилага правилника. Надявам се народните представители да спазват стриктно процедурите и правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказани“, каза Митева. Тя ще постави въпроса за отмяната на лятната ваканция на депутатите, защото смята, че така е редно.

„Има такъв народ“ все още обсъждат вариантите за министър-председател. Това стана ясно от думите на Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов. „Задължени сме да проведем диалози с партиите, припознати като партии на протестите. Задължени сме, за да успеем да съставим стабилен кабинет и стабилен парламент”, обясни той, като поясни, че разговорите започват от днес или утре.

„Ние сме заявили волята си да направим това, което зависи от нас – да направим всичко възможно да има правителство с първия мандат Но за да има каквото и да било правителство и то да не повтори печалната съдба на правителства като Беров, Орешарски, ние трябва да заложим много ясна рамка от цели и да си дадем много ясен отговор кои са онези политически сили в НС, които да подкрепят реализацията им“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

„Ние дадохме някои от тези цели, които могат да се превърнат в национални приоритети, с които едно правителство наистина може да стъпи на парламентарна конфигурация. Това е изключително важно, защото иначе рискуваме да видим правителство „булката беглец“, което бива избирано с едни гласове и след това министри, които всяка сутрин се събуждат с въпросът как да се осигурят мнозинства. Така започва търговията и като започне търговията, много бързо стигаме до корупцията и зависимостите“, подчерта той.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ изрази надежда този парламент да роди правителство, като отбеляза обаче, че това трябва да стане в диалог, а не с пускане на готови кабинети и решения. От думите му стана ясно, че все още няма покана за разговори от страна на „Има такъв народ“.

Мая Манолова от „Изправи се.Бг. Ние идваме“ отчете, че нейните съпартийци не се целят към постове и парцелиране на властта, а настояват да се говори за приоритети. „Не съм разговаряла със Слави Трифонов. По време на цялата предизборна кампания ние имахме координация“, отбеляза тя. Манолова няма съмнения, че от „Има такъв народ“ ще предложат образовани хора, които могат да поемат отговорност за бъдещето.

Не знам дали ще има нужда от подписи, защото е важно да имаме доверие помежду си. Така че подписи, палци и рязане на вени – не вярвам. Това заяви Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ в отговор на въпрос дали ще са необходими подписите на парламентарните групи под една обща програма. „В нашата коалиция всичко е наред. Спорим, дори и публично, казваме си мнението, а не се замеряме вкъщи с ютии“, категоричен бе той. Що се отнася до промяна в името им, Бабикян заяви, че са използвали възможността да дадат името на движението си като част от парламентарната група.

От ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет на „Има такъв народ”, щеле да бъдат опозиция. „Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Очевидно вече се оформи мнозинство в този парламент. При избора за председател на Народното събрание Ива Митева беше подкрепена от партиите на протеста и ДПС.

Смятам, че тази конфигурация ще се запази и при подкрепата на бъдещ кабинет, така че най-вероятно ще има правителство на партиите на протеста и ДПС“, заяви Тома Биков. „Поставили сме си за цел да предлагаме законопроекти, които биха могли да получат подкрепа в рамките на парламента. Т.е. законопроекти, които не са самоцелни и нереалистични. Надяваме се да има разбиране в това отношение”, добави той.

„Много ясно председателят на ДПС заяви, че разговорите и диалогът между парламентарните сили трябва да се започнат конструктивно. Трябва да мислим за бъдещето, а не да мислим за миналото”, каза депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов. По думите му справянето с пандемията, икономическия растеж на страната и зелените политики са водещите теми за страната според ДПС. „Реформи са необходими в България и нашата парламентарна група ще излезе с решение относно тези теми”, допълни Ибрямов.