Парламента, ще заседава отново в старата сграда!

0
21
orig1 8
Източник : Дир.бг

46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда. За това се разбраха политическите сили на техническа среща преди първото заседание на 46-то Народно събрание. Само ГЕРБ са се обявили заседанията да се провеждат в новата сграда или бившия Партиен дом.

На днешната среща е обсъдено разпределението на местата в залата и процедурите по номиниране на председател и зам.-председатели на НС, но не са обсъждани конкретни имена, заявиха участниците в срещата.

Очаква се най-възрастният депутат, в случая Мика Зайкова, отново да открие първото заседание на 46-ото Народно събрание, депутатите под карантина заради Ковид-19 да положат клетва дистанционно.

„Засега политическите сили не са се разбрали кой ще бъде председател на новото НС. Всяка парламентарна група ще направи своето предложение за ръководство на парламента в залата“, обясни Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън“.

Утре всяка от парламентарните групи ще проведе заседание и ще определи своите кандидатури за председател и зам.-председатели на Народното събрание.

Радостин Василев, който беше номиниран за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на „Има такъв народ“, заяви, че утре на заседание на парламентарната група ще бъде обсъдено дали Ива Митева ще бъде номинирана отново за председател на Народното събрание, а на въпрос кога ще се проведат консултациите по съставяне на правителство, отговори: „Скоро“.

Предходният парламет избра Митева за председател на НС без нито 1 глас против.

„Имаме много подготвени хора, но на този етап няма решение на парламентарната ни група. ГЕРБ предложи свой председател при предишния парламент, но той не беше подкрепен. Не виждам защо ГЕРБ в този момент трябва да предлага каквото и да било.“

От своя страна Георги Свиленски заяви, че е възможно парламентарната група на „БСП за България“ да има номинация за председател:

„Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не не изключва възможността ние също да имаме предложение“.

А лидерът на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова заяви, че групата й ще подкрепи евентуална кандидатура на Ива Митева за председател и ще номинира Татяна Дончева за зам.-председател.

Междувременно зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмед отхвърли твърденията, че е имало преливане на гласове от ДПС към „Има такъв народ“ и че партията на Слави Трифонов е техен проект. „Това е много несериозно“, заяви Ахмет Ахмед на техническана среща на парламентарно представените сили.

След първото заседание и сформирането на парламентарните групи очакванията са да започнат разговори и за едно бъдещо правителство.

От „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ изразиха готовност да обсъдят заедно с „Има такъв народ“ възможностите за съставяне на правителство.