Остров в Норвегия иска… да спре времето!

0
5
norvegia
Снимка : SNN Източник : Днес.бг

Някога искало ли ви се е лятото никога да не свършва? На остров Сомарьой (Летния остров) слънцето не залязва в продължение на 69 дни от годината, а жителите му искат да заменят часовниците си с корони от цветя и да спрат времето.

Желанието на местните е напълно разбираемо – между ноември и януари островът тъне в мрак, а слънцето така и не пожелава да се покаже. Затова, те искат в периода от 18 май до 26 юли да се освободят от традиционните работни часове и „конвенционалното отчитане на времето“.

„Тук слънцето постоянно грее и за това ние се държим по-странно. В часа, който вие наричате 2 през нощта, тук можеш да видиш деца, които играят футбол, възрастни, които боядистват къщи и тийнейджъри, които отиват да плуват“, казва Кйел Ове Хвединг, жител на Сомарьой пред BBC.

Туризмът и рибарството са най-важните отрасли на острова, а жителите му са малко над 300. Те организират петиция, която да им помогне да се освободят от традиционните часове на отваряне за бизнеса и по-голяма гъвкост в ходенето на работа и на училище. Но по думите на Хвединг, това е просто стъпка към формализирането на нещо, което местните жители практикуват отдавна.

Тук, когато туристите прекосят моста от континента към острова, не виждат катинари, които да символизират вечната любов на някоя двойка, а часовници, които означават, че са на път да влязат в безвремието.

„Малко е налудничаво, но в същото време е много сериозно“, казава Хвединг за мисията на неговите съграждани. Да станат зона, освободена изцяло от астрономическото време, е нещо изключително трудно, дори невъзможно.

Но за тях е най-важно да успеят да получат по-голяма гъвкавост. Дали ще успеят? Най-вероятно да, благодарение на широкият отзвук, която петицията получи  в медиите.

„Идеята е също така да се успокоим. Виждал съм хора, които са стресирани, тъй като са притиснати от времето“,  казва Хвединг.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук