Опаааа! Лаура Кьовеши : МВР е саботирало разследване на Европейската прокуратура по случай на стойност 70 млн. евро!

0
250
laura koveshi jpeg[1]
Дир.бг

МВР е саботирало разследване на Европейската прокуратура по случай с нанесени щети на европейските данъкоплатци на стойност 70 млн. евро. Това каза в интервю пред „Сега“ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя беше на еднодневно посещение у нас.

Във въпросния случай първо МВР не са претърсили всички офиси в сградата, както им наредено от прокурори. А след това в продължение на месеци разследващите полицаи не са работили по делото. Кьовеши не разкри за кое дело става въпрос, тъй като разследването все още продължава, уточнява медията.

Тя не отговори дали има действащи или бивши премиери или министри, които се разследват, защото, по думите й, „пред закона всички са равни“.

На въпрос дали има европейски разследвания, свързани с хора от санкционния списък „Магнитски“, Кьовеши отговори, че „не може да потвърди това“. „Имаме добри случаи, които са в ход, като за някои от тях вече сме съобщили публично, а за други не можем да съобщим в момента. Но съм сигурна, че резултатите ще дойдат“, посочи тя.

Реакцията на вътрешния министър Калин Стоянов не закъсня. От Пазарджик той заяви пред журналисти, че МВР е извършило проверка на казуса по повод изнесените данни от европейския главен прокурор, че наши полицаи са попречили на европейското разследване. Става въпрос за случай от лятото на 2022 г.

„Става въпрос за случай, който датира от лятото на миналата година. По въпросния казус е извършена проверка от страна на „Вътрешна сигурност“, инспекторат. Резултатите от проверката са изпратени на европейските прокурори и следва те да вземат решение каква ще бъде съдбата на това, което сме установили“, коментира вътрешният министър.

Министърът е категоричен, че към днешна дата Министерството на вътрешните работи и Европейската прокуратура работят изключително добре. Подписаното на 15 септември т.г. споразумение даде допълнителен стимул в сътрудничество между европейските делегирани прокурори в Република България и МВР във връзка с работата по разследвания, извършени от Европейската прокуратура.