Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16 Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума!

0
0
ф 16

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
„Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора – един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор – доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара“, обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

„Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

„Цената включва всичко – и наземното оборудване и тренажори“, каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети – шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта – за пехотата и военноморските сили.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук