Няма как да си прост и мързелив и да живееш добре! Японска поговорка.

0
75
fbfd6d9ad3cd41c8d1ba075f7cae1fc01
Снимка : БНР.

Още в началото правя уговорката, че нито японците, които са измислили поговорката, нито аз дето, ще я коментирам имаме предвид цял народ-не! И при тях и при нас става дума за част от него! Разбира се важно е каква част, защото колкото е по-голяма толкова по-зле са нещата!

Оня ден по НОВА ТВ. един български мъж на около 40-45 години ми зададе темата за този коментар, като каза : “ Ако ми дадат 150-200 лева, ще гласувам за, който кажат! Защото съм безработен, но съм интелигентен и съм се изучил-завършил съм 11-ти клас!

Ако отворим обявите, ще видим, че в цяла България се търсят работници и служители, стига да ти се работи! Да местата за директори са заети, но за всякакви други длъжности се търсят хора!

Да не говорим, че лятото ако застанеш в който и да е курорт с табела „търся работа“, до 5 минути около теб, ще има 5 хотелиери или ресторантьори с предложения!

Е има и един погрешен първи въпрос, който първо задава кандидатът : “ Каква е заплатата?“ Погрешен, защото трябва да е втори въпрос, а първият да е : “ Каква е работата“? За да си направи сметката дали може да я върши!

А иначе у нас работа има за всякакви позиции и безработен е само този, който е мързелив и здраво го стяга канапа! Лятото един сервитьор си чеше телефона, пуши цигара и хич не поглежда района си!

Като му казах че синът ми работи в Лондон и телефоните се оставят на входа на ресторанта той ми отговори : Ааа шефе, това е дискриминация! Толкова за мързела.

А сега малко и за простотията. Най-силната икономика в ЕС е Германия. Основното, което ни различава с тях се казва ред и дисциплина! Там правилата са издигнати в култ и се спазват! Тук сме разхайтена работа и не бръснем никакъв ред!

Най-интересното е, че всички искаме заплати като в Германия!                                  Но само отидете на паркинга на Метро и вижте кои спират на 3-те места за майки с деца и на 6-те до тях за инвалиди! Здрави мъже, които качват едновременно по 3 кашона сокове!

Ако направиш забележка, ще те наругаят, а може и бой да изядеш!                            Същите тия казват : „Абе друго си е бизнеса в Германия!“ Само дето там за такива простотии, ще ти съдерат кожата от глоби!!!

Можем ли да променим нещата? Да, ама се иска акъл да го направим!

Идват избори и “ Секи сам си приценя“! На България в краткосрочен план й трябват 5 неотложни неща :

Първо-окончателно приемане на плана за възстановяване и развитие и пращането му в Брюксел!                                                                                                              Второ : Мерки против инфлацията, но не комунистическото таван на цените, а мерки за задвижване на българското производство и повишаване на БВП!

Трето : Незабавно изпълнение на забележките за влизане в Шенген!

Четвърто : Изпълнение на критериите за незабавно влизане в Еврозоната!

И пето: Незабавно приемане на законите за съдебната реформа одобрени от Венецианската комисия!

Ще го направим ли-едва ли!?!

Една част от нас, ще гласуват за Герб! Да, ама те доказаха, че точка 5 им е трън в петата!                                                                                                                    Други, ще гласуват за ДПС! Да, ама без Гешев как, ще разпределят „порциите и студения резерв“?!?

Трети, ще гласуват за Възраждане! Добре, че не са много, щото ще се сбогуваме с ЕС и НАТО! И почваме да търсим на кой баир @к@т гладните?!?

Четвърти, ще гласуват за БСП! Пак добре, че са малко, щото като нищо, ще направят 9-ти септември национален празник!

Пети, ще гласуват за ПП и ДБ! Тогава всички тези 5 точки, ще почнат да се изпълняват но, ще имат ли мнозинство?

Така че ако искаме да живеем добре-моля прочетете пак заглавието!!!

Капитан.