Дискриминационно предупреждение срещу ромите в метрото в Рим! Ама хората да внимават!

0
44
15963941

„Внимавайте с циганите, внимавайте с циганите“, това предупреждение се чуло в метрото на Рим при приближаването на една от спирките в центъра на града, съобщават италианският сайт „Ти Джи 24 ком“.

Пътниците били силно изненадани от това съобщение, отекнало по високоговорителите във вагоните на мотрисата и предшествало съобщението за това коя станция приближава и от коя врата да слязат пътниците.

Съобщението било излъчено при приближаването на мотрисата към станция „Барберини“. То било чуто и от журналистката и писателка Франческа Манокини, която го намерила за дискриминиращо и подала сигнал до кметството на града.

След подадения сигнал компанията на столичния метрополитен – Фирма за столичен транспорт (Atac) –  открила служителя, който произнесъл думите и предприела дисциплинарни мерки срещу него.Capture 161

Вероятно съобщението е целяло да предупреди пътниците за джебчиите в метрото на Рим – феномен, който не е новост, отбелязва медията./ БТА, Габриела Големанска/

Капитан : Може би служителят не е трябвало да казва за етноси, но иначе за джебчиите в римското метро  е самата истина! Преди пет години с жена ми посетихме Рим за 5 дни.

Пролетно време и аз съм по риза и панталон. Отпред вдясно на колана ми малка кожена чантичка, с парите и документите! Бях близо до вратата на вагона в метрото. На една спирка се качват момиче на около 15-16 години и момче на около 14.

Направи ми впечатление, че момичето се приближи близо пред мен и ме гледаше странно, а момчето плътно до нея! Чудех се, защо момичето носеше в ръцете си някаква малка хавлиена кърпа?

Тогава една жена (китайка), започна да вика към мен : „Атансион синьоре“ и сочеше към чантичката ми! Инстинктивно хванах с ръка чантичката и погледнах момичето с лошия си поглед, и то разбра, че може да последват шамари! В този момент „децата“ изскочиха от мотрисата и започнаха да крещят обидни думи към китайката!

Исках да и дам 50 Евро, но тя отказа! А в чантичката освен личните карти имаше и 700 Евро!!! Като осмислих ситуацията се изпотих! После в хотела ми казаха, че момичето, ще покрие с кърпата чантичката ми- уж, ще й стане лошо и, ще се облегне на мен, а момчето отдолу с остър нож, ще пререже кожените държачи и няма да се усетя как преди да затворят вратите те, ще изхвърчат от метрото!!!