НС даде право на неизбежна отбрана при незаконно нахлуване нощем!

0
парламент
На първо четене парламентът прие инициирани от ”Обединените патриоти” промени в Наказателния кодекс, с които собствениците на взломен имот да не носят наказателна отговорност за действията си при всяко незаконно влизане нощем, при нападение, извършено от две или повече лица, или когато нападателят е въоръжен.

Промените бяха подкрепени единодушно от присъстващите 106 народни представители, макар депутати от ГЕРБ да имат резерви. Очаква се между двете четения да има прецизиране или отмяна на текстове. Срокът за предложенията преди окончателното гласуване е максималният – три седмици.

Приетите на първо четене промени предвиждат още обхватът на т.нар. маловажни кражби да се стесни – за такива да се смятат кражби на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е в момента. В същото време обаче се увеличава дължимата при такива кражби глоба в случаите, когато предметът им е възстановен. В момента санкцията е от 100 до 300 лева, а според приетите на първо четене текстове се предвижда да бъде от 500 до 1000 лева. Предвижда се при повторна маловажна кражба на стойност над 150 лева в рамките на една година наказанието да е по общия ред, а не глоба, както е в момента.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук