Новото мнозинство е „Комеди Франсез“! Герб, Дпс, Итн, и Възраждане не се регистрират и провалят заседанието!

0
20
1366x7681
Източник : Дир.бг

Липса на кворум и от втори опит – депутатите не успяха да се съберат за заседанието за нов председател на НС. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ не присъстват в залата. Временният председателстващ Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ даде 15 минути почивка, макар че изрази опасенията си, че кворум няма да има и от трети опит.

Малко по-рано Иванов не успя да открие заседанието от първи опит поради липса на кворум, заради което даде и 15 минути почивка на депутатите. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ отново не участваха в регистрацията.

Ако третият опит за начало на заседанието също е неуспешен, то няма да се състои.

Междувременно изненадващо стана ясно, че има обрат в позицията на ПП и те няма да издигнат отново кандидатурата на Никола Минчев за шеф на Народното събрание. Новината съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.

ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП също посочиха, че няма да издигат кандидат и обясниха, че в парламентарните групи подобни номинации не са коментирани.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента“, обясни Гюров в ефира на bTV.

„Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот“, смята Андрей Гюров.